Ciasto Kawa i Malina, to przepyszne ciasto, które będzie wprost idealne na zbliżające się święta wielkanocne, jak i na wszelkie inne uroczystości rodzinne :) Jest bardzo lekkie, nie za słodkie, do tego świetnie się kroi i bardzo elegancko prezentuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, malinowej masy, pysznego musu kawowego i warstwy kremu śmietankowego. Trzeba lubić smak kawy w deserach oraz jego połączenie z malinami, ale jeśli są to Wasze smaki, to będziecie zachwyceni :) Jeśli wolicie, możecie przygotować je na jasnym klasycznym biszkopcie, też będzie pasował. Bardzo bardzo polecam! :)
Biszkopt kakaowy:
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao
Masa malinowa:
- 500 g malin mrożonych ( w sezonie świeżych )
- 100 ml wody
- 80 g cukru, lub więcej - do smaku
- 1 galaretka malinowa
- 1 budyń śmietankowy + 120 ml zimnej wody
Mus kawowy:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego, dobrej jakości
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 60 ml gorącej przegotowanej wody
- 40 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki )
Warstwa śmietankowa:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) + 40 ml zimnego mleka lub wody
Nasączenie:
- 75 ml świeżo zaparzonej kawy ( wystudzonej ), wymieszanej z 1 łyżeczką cukru ( część kawy można zastąpić likierem kawowym )
Wykonanie:
Biszkopt:
Przygotować formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na najwyższych obrotach miksera przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną, do połączenia.
UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30 - 40 cm upuścić pionowo w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
UWAGA: Boki biszkoptu oddzielamy od boków formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu ( najlepiej robić to ostrym, giętkim nożem ).
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na najwyższych obrotach miksera przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną, do połączenia.
UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec przez około 15 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30 - 40 cm upuścić pionowo w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
UWAGA: Boki biszkoptu oddzielamy od boków formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu ( najlepiej robić to ostrym, giętkim nożem ).
Masa malinowa:
Mrożone maliny umieścić w garnuszku ( nie trzeba ich wcześniej rozmrażać ) , wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, aż maliny całkowicie się rozmrożą, a cukier dobrze rozpuści. Masę malinową doprowadzić do zagotowania.
W międzyczasie proszek budyniowy rozrobić w 120 ml zimnej wody. Kiedy masa malinowa się zagotuje, wlać do niej rozrobiony budyń i mieszając zagotować. Od chwili zagotowania gotować jeszcze przez około 1 minutę, na niewielkim ogniu. Masę malinową zdjąć z palnika i wsypać do niej galaretkę, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia galaretki.
UWAGA: Na tym etapie można połowę masy malinowej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru pesteczek ( ja tak zrobiłam ).
Masę malinową odstawić do całkowitego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Podczas studzenia masę często mieszać.
Z wystudzonego biszkoptu zdjąć/odkroić przypieczoną skórkę. Biszkopt umieścić w blaszce lub najlepiej w rancie cukierniczym. Nasączyć go przygotowanym ponczem. Na biszkopt wyłożyć lekko tężejącą masę malinową, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Mus kawowy:
Serek homogenizowany najlepiej jeśli byłby w temperaturze pokojowej.
Zaparzyć kawę ilością wody wskazaną w przepisie ( 60 ml ), odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące. Przestudzić.
Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Dodać ubitą śmietankę w 2-3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Skosztować kawowej masy - jeżeli wyda się mało słodka, wsypać 1-2 łyżeczki przesianego cukru pudru i szybko wymieszać rózgą kuchenną.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące. Przestudzić.
Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Dodać ubitą śmietankę w 2-3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Skosztować kawowej masy - jeżeli wyda się mało słodka, wsypać 1-2 łyżeczki przesianego cukru pudru i szybko wymieszać rózgą kuchenną.
Mus kawowy wyłożyć na warstwę masy malinowej, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa:
Żelatynę zalać zimnym mlekiem lub wodą, odstawić do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuści w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej ( uważając, aby jej nie zagotować ) i lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i wanilią, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny, dodać łyżkę ubitej śmietanki i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do pozostałej śmietanki i krótko zmiksować, do połączenia.
Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto kroić i podawać. Każdy kawałek ciasta można udekorować pokruszonymi malinami liofilizowanymi ( a w sezonie świeżymi ). Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Cudowne. 😍 Przepis od razu zapisuje i po prostu muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :) Proszę dać znać jak wyszło i jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWspaniałe ciacho... i to połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
UsuńPrzepysznie się prezentuje! czy to Pani autorski przepis? :))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Tak, to mój autorski przepis, powstał z części składowych innych moich przepisów :)
UsuńPyszne i niezwykle efektowne. Świetny przepis. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na święta. Ciasto wyszło pyszne i piękne.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto. Czy można je zamrozić?
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Ono jest naprawdę pyszne, bardzo polecam. Niestety raczej nie nadaje się do mrożenia, ze względu na bitą śmietanę.
UsuńSklep z ekspresami oferuje szeroki wybór urządzeń do parzenia kawy, dostosowanych do różnych potrzeb i oczekiwań klientów. W ofercie znajdują się zarówno automatyczne, jak i ręczne ekspresy, które pozwalają na przygotowanie kawy na najwyższym poziomie. Sklep zapewnia profesjonalne doradztwo oraz produkty od najlepszych marek, co gwarantuje długotrwałe użytkowanie i doskonałą jakość parzenia. To idealne miejsce dla każdego, kto szuka ekspresu do domu lub kawiarni.
OdpowiedzUsuń