poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Kruchy placek z rabarbarem


Pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie na moim blogu :) Zaczęłam klasycznie, no bo kruche z rabarbarem to przecież klasyk. Wiosenny klasyk :) Kruchutkie, słodkie maślane ciasto i kwaśny rabarbar, to połączenie, które nigdy nie się nudzi. Robi się je szybko...a jeszcze szybciej zjada :D Koniecznie oprószcie je obficie cukrem pudrem! Bardzo polecam :)


Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g smalcu, zimnego ( jeżeli nie chcecie używać smalcu, dodajcie w jego miejsce tyle samo masła )
  • 3 żółtka
  • 140 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
  • 700 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka, pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec oraz ekstrakt z wanilii i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Obie części ciasta uformować w wałeczki, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż stwardnieją na tyle, że będzie można zetrzeć je na tarce.
UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej.

Formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na grubych oczkach tarki większą część zamrożonego ciasta. Wyrównać i delikatnie uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.


Nadzienie z rabarbaru:

Umyty rabarbar ( łodyg nie trzeba obierać ) pokroić na 2 cm kawałki. Wymieszać z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.

Nadzienie z rabarbaru wyłożyć na podpieczony kruchy spód, wyrównać ( jeśli na dnie miski zostanie mąka z cukrem, wysypać je równomiernie na rabarbar ).

Na rabarbar zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta ( również na grubych oczkach ).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia się ciasta. Upieczony placek z rabarbarem wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takiego placka. Będę musiała w końcu upiec. Muszę sprawdzić jak rośnie mój rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba Rhabarber obrać

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. Nie pamiętam już jak smakuje takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates