Pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie na moim blogu :) Zaczęłam klasycznie, no bo kruche z rabarbarem to przecież klasyk. Wiosenny klasyk :) Kruchutkie, słodkie maślane ciasto i kwaśny rabarbar, to połączenie, które nigdy nie się nudzi. Robi się je szybko...a jeszcze szybciej zjada :D Koniecznie oprószcie je obficie cukrem pudrem! Bardzo polecam :)
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 200 g masła, zimnego
- 50 g smalcu, zimnego ( jeżeli nie chcecie używać smalcu, dodajcie w jego miejsce tyle samo masła )
- 3 żółtka
- 140 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
- 700 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie - 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka, pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec oraz ekstrakt z wanilii i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Obie części ciasta uformować w wałeczki, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż stwardnieją na tyle, że będzie można zetrzeć je na tarce.
UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej.
Formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na grubych oczkach tarki większą część zamrożonego ciasta. Wyrównać i delikatnie uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.
Nadzienie z rabarbaru:
Umyty rabarbar ( łodyg nie trzeba obierać ) pokroić na 2 cm kawałki. Wymieszać z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
Nadzienie z rabarbaru wyłożyć na podpieczony kruchy spód, wyrównać ( jeśli na dnie miski zostanie mąka z cukrem, wysypać je równomiernie na rabarbar ).
Na rabarbar zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta ( również na grubych oczkach ).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia się ciasta. Upieczony placek z rabarbarem wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Dawno nie jadłam takiego placka. Będę musiała w końcu upiec. Muszę sprawdzić jak rośnie mój rabarbar.
OdpowiedzUsuńTrzeba Rhabarber obrać
OdpowiedzUsuńPycha. Nie pamiętam już jak smakuje takie ciasto.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto z przepisu ,dawno nie jadłam tak dobrego ciasta kruchego .Polecam przepis pychotka
OdpowiedzUsuń