Przepyszne wiosenne drożdżówki! Połączenie drożdżowego, twarogu i rabarbaru smakuje zawsze, obojętnie pod jaką postacią - czy to dużej drożdżówki na całą blachę, czy takich właśnie zgrabnych bułeczek :) Smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień, bo nadzienie serowe sprawia, że są dłużej wilgotne. Myślę, że nie muszę już bardziej Was zachęcać do tego, byście je upiekli :) Zróbcie je i cieszcie się tą chwilą przyjemności! :D
Składniki na 15 sztuk:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 300 ml mleka, letniego
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- pół łyżeczki soli
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- 3 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
- 4-5 lasek rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 110 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, kardamonem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmielić, np. blenderem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać do dokładnego połączenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmielić, np. blenderem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać do dokładnego połączenia.
Kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić palcami na kruszonkę.
Formowanie bułeczek:
Umyty i osuszony rabarbar pokroić na około 1 cm kawałki, wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części ( około 70 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie włożyć nadzienie serowe - około 1 pełną łyżkę na każdą bułeczkę. Na nadzieniu serowym ułożyć kawałki rabarbaru, lekko je w nie wciskając.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-23 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, wystudzić.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz