Przepyszne kruche ciasteczka wypełnione lemon curdem, czyli boskim kremem cytrynowym :D Zamiast niego można wykorzystać po prostu gęsty dżem lub marmoladę, też będzie pysznie, ale dla mnie to właśnie z lemon curdem są numerem jeden! Są tak pyszne, że wprost nie można się od nich oderwać :D Polecam z całego serducha :)
Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki na około 40 sztuk:
- 320 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 180 g masła
- 70 g cukru pudru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- 1 szklanka lemon curdu Z TEGO PRZEPISU lub ewentualnie gęsty dżem/marmolada
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę ( należy ucierać przez 5-6 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać jajko i zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę z proszkiem i zmiksować do połączenia składników ( na koniec można jeszcze ciasto zagnieść ręcznie ).
Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto wstawiłam do lodówki w misce, w której było przygotowywane, miskę nakryłam folią spożywczą ).
Z dobrze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i formować kulki - każda o wadze około 15-16 g. Odkładać je na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy ciasteczkami. Każdą kulkę lekko spłaszczyć, następnie zrobić wgłębienia niemal do samej blachy - wgłębienia robiłam korkiem od butelki, można też nakrętką. Wgłębienia wypełnić lemon curdem - około 1 łyżeczka na każde ciastko. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do lodówki na około 30-45 minut ( wówczas maślane ciasto stwardnieje i nie będzie się rozlewało w piekarniku ).
Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Wyglądają pięknie i pysznie. Skusiła bym się na kilka.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam lemon curd, ale teraz na pewno się skuszę. ;) Dziękuję bardzo za inspirację.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemon curd, a te ciasteczka wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Czuję ich zapach chętnie spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo je polecam, są naprawdę przepyszne 🙂
UsuńChętnie spróbuję takie zrobić. Dawno nie robiłam ciasteczek.
OdpowiedzUsuń