sobota, 7 grudnia 2024

Makowiec zawijany

 

Jeśli lubicie drożdżowe makowce zwijane klasycznie w roladę, ale boicie się, że nie wyjdą, że popękają, że wydarzy się coś jeszcze, co zepsuje ich wygląd ( a wiadomo, że zależy nam również na ładnym wyglądzie naszych wypieków, zwłaszcza tych świątecznych ), to skorzystajcie z tego przepisu - gwarantuję, że makowce wyjdą Wam piękne! :) Tutaj także zwijamy je w roladę, ale roladę tę przekrawamy wzdłuż na pół i przeplatamy ze sobą przekrojone części. Tak zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia :) Bardzo polecam!


Inspiracją dla tego przepisu, był przepis z kanału Agata Stankiewicz Sugarlady w serwisie YouTube.


W przepisie używam suchego maku zmielonego ( dostępny jest już w większości sklepów ). Taki mak po prostu dodaję do gorącego mleka. Jeżeli natomiast będziecie korzystać ze zwykłego maku, należy go wówczas sparzyć, czyli zalać wrzącym mlekiem lub wodą do pokrycia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie odcedzić na sitku/durszlaku wyłożonym ściereczką, a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed samym wykonaniem makowców. 

Składniki na 2 makowce:

Tangzhong/kleik:

  • 125 g mleka
  • 25 g mąki pszennej, u mnie typ 650
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej, u mnie typ 650
  • 25 g drożdży
  • 195 g mleka, letniego
  • 75 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 120 g masła, miękkiego
  • 5 żółtek ( 3 białka zachowujemy do masy makowej )
  • 1 całe jajko
  • skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 400 g suchego maku mielonego
  • 240 g mleka
  • 40 g masła
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 100 g płynnego miodu
  • 80 g rodzynków
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 40 g płatków migdałów
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • 1 jajko, do posmarowania
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 4 łyżki soku z pomarańczy/cytryny lub gorącej wody
Wykonanie:

Tangzhong:

Mąkę wymieszać z mlekiem rózgą kuchenną na bezgrudkową masę. Przelać na patelnię i podgrzewać na niedużym ogniu mieszając szpatułką, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto:

Zrobić rozczyn z drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, a gdy staną się płynne dodać łyżkę mąki oraz łyżkę letniego mleka i wymieszać tak, by nie było grudek. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. 

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z pomarańczy oraz solą. Dodać żółtka, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tangzhong i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko. Wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wchłonie się w ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Masa makowa:

W garnku lub głębokiej patelni zagotować mleko wraz z masłem i cukrem. Dodać suchy zmielony mak, wymieszać i przez chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać miód. Kiedy mak przestygnie dodać resztę składników. 
UWAGA: Rodzynki oraz żurawinę polecam przed dodaniem do masy zalać wrzątkiem i pozostawić na 30-60 min. Po tym czasie dobrze odcedzić na sitku.

Przed samym przygotowaniem makowców, do masy makowej dodać ubitą na sztywno pianę z 3 białek ( lub 4, jeżeli jajka były małe ) i delikatnie wymieszać.


Wykonanie makowców:

Wyrośnięte ciasto odgazować i przenieść na stolnicę oprószoną mąką. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm i wyłożyć połowę masy makowej, pozostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Marginesy założyć do środka dociskając ciasto, następnie zwinąć w roladę. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, ale tak, by jeden koniec nie został do końca przecięty - pozostawić około 3 cm nieprzeciętego ciasta. Otrzymane dwa pasma zapleść ze sobą.

Polecam mój filmik instruktażowy z przygotowania tego makowca na moim profilu na Instagramie, TUTAJ link. 

Analogicznie postąpić z drugą połową ciasta i masy makowej.

Makowce umieścić w keksówkach o wymiarach dolnych około 30x10 cm, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia makowce będą zbyt szybko brązowieć, przykryć je folią aluminiową. Upieczone makowce wyjąć z foremek i odłożyć na kratkę do studzenia wypieków.


Lukier:

Cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z pomarańczy/cytryny lub z gorącą wodą. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie większej ilości soku/wody, jeśli będzie zbyt gęsty, lub większej ilości cukru pudru, jeżeli będzie zbyt rzadki. Polukrować wystudzone makowce.


Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates