Jeśli lubicie drożdżowe makowce zwijane klasycznie w roladę, ale boicie się, że nie wyjdą, że popękają, że wydarzy się coś jeszcze, co zepsuje ich wygląd ( a wiadomo, że zależy nam również na ładnym wyglądzie naszych wypieków, zwłaszcza tych świątecznych ), to skorzystajcie z tego przepisu - gwarantuję, że makowce wyjdą Wam piękne! :) Tutaj także zwijamy je w roladę, ale roladę tę przekrawamy wzdłuż na pół i przeplatamy ze sobą przekrojone części. Tak zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia :) Bardzo polecam!
Inspiracją dla tego przepisu, był przepis z kanału Agata Stankiewicz Sugarlady w serwisie YouTube.
W przepisie używam suchego maku zmielonego ( dostępny jest już w większości sklepów ). Taki mak po prostu dodaję do gorącego mleka. Jeżeli natomiast będziecie korzystać ze zwykłego maku, należy go wówczas sparzyć, czyli zalać wrzącym mlekiem lub wodą do pokrycia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie odcedzić na sitku/durszlaku wyłożonym ściereczką, a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed samym wykonaniem makowców.
Składniki na 2 makowce:
Tangzhong/kleik:
- 125 g mleka
- 25 g mąki pszennej, u mnie typ 650
- 500 g mąki pszennej, u mnie typ 650
- 25 g drożdży
- 195 g mleka, letniego
- 75 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 120 g masła, miękkiego
- 5 żółtek ( 3 białka zachowujemy do masy makowej )
- 1 całe jajko
- skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- szczypta soli
- 400 g suchego maku mielonego
- 240 g mleka
- 40 g masła
- 65 g cukru trzcinowego
- 100 g płynnego miodu
- 80 g rodzynków
- 40 g suszonej żurawiny
- 40 g płatków migdałów
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 jajko, do posmarowania
- 1 szklanka cukru pudru
- około 4 łyżki soku z pomarańczy/cytryny lub gorącej wody
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z pomarańczy oraz solą. Dodać żółtka, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tangzhong i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko. Wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wchłonie się w ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
UWAGA: Rodzynki oraz żurawinę polecam przed dodaniem do masy zalać wrzątkiem i pozostawić na 30-60 min. Po tym czasie dobrze odcedzić na sitku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz