poniedziałek, 2 grudnia 2024

Popękane pierniczki


Przepyszne i uroczo wyglądające pierniczki, które skradną Wasze serca ( i podniebienia ! ) już po pierwszym kęsie :) Są naprawdę wspaniałe - kruche z zewnątrz i miękkie w środku, obłędnie aromatyczne! Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam wciągnąć je na listę świątecznych wypieków - nie pożałujecie :) Ach, no i oczywiście można przygotować je z wyprzedzeniem i zamknąć w puszce, by czekały do świąt...ale czy doczekają? ;)


Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki na około 40 sztuk:

  • 375 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 75 g miałkiego cukru brązowego, najlepiej ciemnego cukru muscovado
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 170 g masła, zimnego
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
Dodatkowo:
  • pół szklanki cukru pudru, do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, cukrem i przyprawami. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić do otrzymania ciasta o konsystencji mokrego piasku - można zrobić to w robocie kuchennym płaską końcówką do mieszania lub przesiekać wszystko razem specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Dodać miód oraz mleko i zmiksować lub zagnieść ręcznie do dokładnego połączenia składników. Ciasto nakryć folią spożywczą w kontakcie i schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać je obficie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
UWAGA: Moje ciasto po uformowaniu w kulki trochę się ogrzało, więc schłodziłam te kuleczki ponownie w lodówce, przez około 30 minut, a w cukrze pudrze obtaczałam przed samym pieczeniem. Uformowane ciasteczka powinny być dość mocno schłodzone, by nie rozpłynęły się zbytnio w piekarniku. 

Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Upieczone wyjąć z piekarnika i studzić przez chwilę na blasze, następnie przełożyć na kratkę do studzenia wypieków. 

Ciasteczka po wystudzeniu powinny być z wierzchu kruche, a w środku miękkie.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku, np. w puszce, do 14 dni.


Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates