Oponki drożdżowe w wersji pieczonej :) Ale nie byle jakie oponki, bo z dodatkiem dyniowego puree, które nadaje im przepięknego, intensywnie pomarańczowego koloru :) Wykorzystałam do nich dyniowe puree wykonane i zamrożone jesienią. Oponki wyszły bardzo delikatne, bardzo puszyste, wprost rozpływające się w ustach. Ale nie byłyby tak dobre, gdyby nie jeden bardzo istotny element - panierka z cynamonowego cukru :) To ona sprawia, że te bułeczki są tak pyszne! Naprawdę trudno się od nich oderwać. Można oczywiście usmażyć je w głębokim tłuszczu, jak tradycyjne pączki, ale pieczona wersja też wymiata, słowo! Jeżeli w Waszym zamrażalniku również czeka na wykorzystanie dyniowe puree, nie zastanawiajcie się tylko zróbcie te oponki! Bardzo polecam :)
Składniki na około 30 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, u mnie mąka typ 650
- 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suchych
- 70 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- 200 ml mleka, letniego
- 300 g puree z dyni*, w temperaturze pokojowej
- 45 g masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- ćwierć łyżeczki soli
- skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 80 g masła
- 2/3 - 3/4 szklanki drobnego cukru kryształu
- 2 łyżeczki cynamonu
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać ( aby nie było grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku użycia drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko oraz skórkę z pomarańczy i zacząć wyrabiać ciasto wlewając powoli letnie mleko. Wyrabiać przez około 10 minut ( wyrabiałam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze się wchłonie i powstanie gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto będzie klejące, ale nie dosypywać więcej mąki ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Przenieść na stolnicę/blat i podsypując mąką ( ciasto nadal będzie trochę klejące ) rozwałkować na grubość około 10-12 mm. Za pomocą szklanki lub kubka wykrawać z ciasta kółka, a mniejszą foremką wycinać pośrodku otworki, by powstał kształt oponek ( większe kółka wycinałam foremką o średnicy 7 cm, mniejsze zaś kieliszkiem do wódki ). Oponki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do napuszenia.
Oponki piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Nie należy piec zbyt długo, by nie przesuszyć bułeczek, oponki powinny pozostać miękkie i delikatne.
W czasie gdy oponki się pieką roztopić masło oraz wymieszać cukier z cynamonem.
Upieczone oponki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia wypieków. Pozostawić tak na około 2 minuty, następnie każdą smarować z wierzchu roztopionym masłem i obtaczać w cynamonowym cukrze.
* Jeżeli Wasze puree z dyni jest dość rzadkie, wówczas nie dodawajcie całego mleka z przepisu. Wlewając mleko podczas wyrabiania ciasta, musicie obserwować konsystencję zawartości miski. Rzadkie puree plus ilość mleka z przepisu spowoduje, że Wasze ciasto będzie wręcz lejące i będziecie musieli dosypywać mąki. Moje puree było bardzo gęste ( wykonane z dyni hokkaido, która najbardziej się do tego nadaje ), jednak po rozmrożeniu stało się odrobinę mniej gęste niż na świeżo, dlatego u mnie również w garnuszku pozostało trochę mleka - około 1-2 łyżki, których już nie dodałam do ciasta.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz