Czy myślicie już o wypiekach wielkanocnych? Tak wiem, to jeszcze ponad miesiąc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz zapoznać się z przepisem, który będzie idealny na Wielkanoc właśnie i który, jestem pewna, totalnie Was zachwyci! :) Oto przepyszny waniliowy sernik z obłędnym limonkowym cudem! On naprawdę jest boski - baaardzo puszysty, wilgotny, pachnący wanilią. Limonkowy curd wspaniale podkręca smak i bardzo orzeźwia całość. Sprawia, że po prostu...chce się siegnąć po kolejny kawałek ;) Koniecznie wpiszcie ten sernik na listę świątecznych wypieków! Albo...zróbcie go sobie już teraz i powtórzcie na święta ;)
Spód:
- 180 g ciastek zbożowych lub maślanych
- 55 g masła, roztopionego
Masa serowa:
- 750 twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 160 g cukru
- 5 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty z wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40g)
Limonkowy curd:
- sok wyciśnięty i otarta skórka z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych
- 135 g cukru
- 2 małe jajka
- 45 g miękkiego masła
Wykonanie:
Spód:
Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki.
Tak przygotowany ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej (spód powinien się lekko przestudzić).
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić zmielony twaróg, cukier, masło oraz wanilię i utrzeć/zmiksować na niskich obrotach miksera do otrzymania jednolitej masy. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko, śmietankę kremówkę oraz proszek budyniowy i zmiksować do połączenia (masa będzie bardzo rzadka). Można wymieszać wszystko jeszcze rózgą kuchenną, aby składniki dobrze się połączyły.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez około 65-75 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku. Wyłączyć piekarnik i odczekać około 20 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Sernik piekłam z parą i taki sposób pieczenia rekomenduję. Wystarczy na najniższą półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik można też upiec w kąpieli wodnej.
Wystudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Limonkowy curd:
W garnuszku rózgą kuchenną roztrzepać jajka z cukrem, do połączenia. Dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zawartość garnuszka już się nieco ogrzeje, dodać masło i mieszać dalej do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ugotowany krem przełożyć do miseczki i odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki (limonkowy curd można przygotować dzień wcześniej).
UWAGA: Można przecedzić krem przez sitko, by pozbyć się skórki z limonki i uzyskać idealnie gładką konsystencję (ja pominęłam tę czynność).
Schłodzony sernik wykroić z rantu tortownicy, a na wierzch wyłożyć schłodzony curd, rozsmarować go równą warstwą po całej powierzchni.
Sernik można dodatkowo udekorować pokruszonymi bezikami (jak u mnie), rozetkami z bitej śmietany, otartą skórką z limonki lub półplasterkami limonek.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Super przepis na wiosenny sernik, świeży i lekki.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Taki jest ten sernik :)
UsuńMuszę go zrobić, gdyż uwielbiam cytrusowe nuty w deserach. :)
OdpowiedzUsuńJeśli tak, to na pewno ten sernik podbije Twoje podniebienie :)
UsuńBrzmi smacznie. Jeszcze nie robiłam takiego sernika.
OdpowiedzUsuńW takim razie pora to nadrobić, bo jest przepyszny :)
UsuńJeszcze nie mam planu co będę piekła na Wielkanoc. Ten sernik zapowiada się świetnie.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie. Na pewno smakuje tak dobrze jak wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękne połączenie smaków, coś nowego dla fanów serników. :)
OdpowiedzUsuń