Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Wypiek bardzo prosty i szybki, a do tego efektownie się prezentujący. Wiśniowe nadzienie wzbogaciłam o ubóstwianą wręcz przeze mnie ostatnio przyprawę - kardamon. Po prostu kocham jej zapach i smak. Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy lub po prostu jej nie lubicie ( choć nie wiem jak można nie lubić kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;).
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 8 g cukru wanilinowego
- 1 jajko ( polecam dać samo żółtko, ciasto będzie bardziej kruche )
- szczypta soli
- 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 80 g cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko do posmarowania
Kruche ciasto:
Do miski lub na stolnicę przesypać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać jajko ( lub żółtko ), wanilię i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem zagnieść do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej.
Nadzienie wiśniowe:
Mrożone wiśnie rozmrozić wcześniej na durszlaku lub większym sitku. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, aby przez noc wiśnie zdążyły obcieknąć z nadmiaru wody. Po tym czasie wiśnie dodatkowo lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
UWAGA: Waga wiśni po rozmrożeniu i pozbyciu się większości soku znacznie się zmniejszy, dlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej, powiedzmy o te 200 g.
Świeże wiśnie wydrylować.
Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i kardamonem.
Formę do tarty o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Na ciasto wysypać równomiernie tartą bułkę. Wyłożyć nadzienie wiśniowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając je z brzegami ciasta. Kratkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz