Kolejny tłustoczwartkowy przysmak :). Takie oponki pamiętam z dzieciństwa. Niezaprzeczalną ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę ekspresowo. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyciąć kółka i już możemy nasze oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz. W porównaniu z pączkami, to naprawdę szybki w przygotowaniu smakołyk. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek ;).
Składniki na około 40-50 sztuk:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 600 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 2 żółtka
- 2 całe jajko
- 70 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodać śmietanę i twaróg, zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać spirytus lub wódkę i ponownie zmiksować. Do masy serowej dodać suche składniki, wymieszać łyżką do połączenia, następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto ( ciasto może wyjść trochę klejące ).
Podsypując mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki/kubka wycinać z niego kółka. Kieliszkiem lub nakrętką od butelki wycinać pośrodku mniejsze kółka ( większe kółka wycinałam wykrawaczką o średnicy 7 cm, mniejsze zaś kieliszkiem do wódki ).
Oponki wrzucać na rozgrzany do odpowiedniej temperatury tłuszcz ( temperatura tłuszczu powinna wynosić 175°-180°C ) i smażyć z każdej strony przez około 2 minuty, do złotego/jasnobrązowego koloru. Usmażone oponki odkładać talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przestudzone oponki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Podsypując mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki/kubka wycinać z niego kółka. Kieliszkiem lub nakrętką od butelki wycinać pośrodku mniejsze kółka ( większe kółka wycinałam wykrawaczką o średnicy 7 cm, mniejsze zaś kieliszkiem do wódki ).
Oponki wrzucać na rozgrzany do odpowiedniej temperatury tłuszcz ( temperatura tłuszczu powinna wynosić 175°-180°C ) i smażyć z każdej strony przez około 2 minuty, do złotego/jasnobrązowego koloru. Usmażone oponki odkładać talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przestudzone oponki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz