Proste, szybkie i smaczne. Do tego baaardzo puszyste i wilgotne :). Ze składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Teraz jest sezon na rabarbar, ale poza nim można do tego ciasta wykorzystać np. wiśnie, kwaśniejszą odmianę jabłek lub śliwki. Jeżeli nie należycie do zbytnio cierpliwych, a chcecie w niedługim czasie mieć na stole pyszne, domowe ciasto - polecam ten przepis ;).
Składniki:
- 6 dużych jajek ( lub 7 średnich )
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego - 16 g
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 600 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć i pokroić na mniej więcej 2 cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg, ale oczywiście można to zrobić ). Rabarbar wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną lub kaszą manną, odłożyć.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Do ubitej piany dodawać na zmianę mąkę i olej, w kilku turach, miksując do połączenia na niskich obrotach miksera.
Formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać/przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru ( nie dodajemy soku, jaki ewentualnie puścił rabarbar ).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
A co z żółtkami?
OdpowiedzUsuńŻółtka dodajemy oczywiście po ubiciu piany z cukrem, jak w zwykłym biszkopcie, dopisałam :) Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Pozdrawiam :)
Usuń