Istnieją takie połączenia smakowe, które za każdym razem "cieszą" nasze podniebienie i nigdy się nie nudzą; jednym z takich połączeń jest budyń i rabarbar :). Może nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale jestem pewna, że większość sądzi podobnie jak ja... ;). Tym razem ten zgrany duet przybrał u mnie formę rozkosznych muffinek ( tak tak, muffinek, nie babeczek ;) ). Muffinki są mięciutkie, wilgotne, dzięki rabarbarowi kwaskowe, a waniliowy budyń - domowy, jak w Eklerkach - dopełnia całości. A jeśli budyń ugotujemy wcześniej, to cała reszta pracy pójdzie błyskawicznie :). Bardzo polecam :).
Składniki na około 12 muffinek*:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- około 300 g rabarbaru
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- pół laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Ciasto na muffinki:
Rabarbar umyć i pokroić na 1 - cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg )
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać olej, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać szybko i niedokładnie ( mogą pozostać grudki ), dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki ( lub do foremek silikonowych ) do około 3/4 ich wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Budyń waniliowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Powstanie gęsta pasta.
Mleko zagotować z ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii ( lub z cukrem wanilinowym ). Zestawić z ognia. Dodać pastę, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić z powrotem na palnik i mieszając zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Z każdej muffinki odciąć " czapeczkę ". Wystudzony budyń umieścić w rękawie cukierniczym i przełożyć nim muffinki ( można również budyń wyłożyć łyżką ). Oprószyć obficie cukrem pudrem.
* ilość może być różna w zależności od użytej formy/foremek silikonowych
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz