środa, 26 października 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Moje ukochane placuszki :). Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :). Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :). Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć czasem polewam też syropem klonowym lub miodem. A zapach podczas smażenia - nieziemski ;). I choć dzisiejszy przepis to nic odkrywczego, każdy bowiem przygotowuje te placki wg podobnej receptury, to jednak dzielę się nim z Wami, ponieważ lubię dzielić się tym co dobre i sprawdzone ;). A może jest ktoś, kto jeszcze nie smażył takich racuszków i dzięki temu wpisowi przygotuje je na dzisiejszy podwieczorek i tak jak ja zakocha się w tym smaku ;). Polecam.


Składniki na około 30 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru zwykłego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • opakowanie cukru wanilinowego - jeżeli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 - 3 jabłka, najlepiej odmiany dość miękkiej
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy osiągną płynną konsystencję dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.


Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki.


Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać. Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn, mleko, jajka oraz masło. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką i za jej pomocą wyrabiać ciasto przez około 5 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30 - 40 minut.


Na patelni rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje ciasta łyżką stołową, którą przed każdym nabraniem maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub owocowym itp.



Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates