Składniki na około 30 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka, letniego
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru zwykłego lub cukru z prawdziwą wanilią
- opakowanie cukru wanilinowego - jeżeli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 - 3 jabłka, najlepiej odmiany dość miękkiej
- olej do smażenia
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy osiągną płynną konsystencję dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki.
Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać. Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn, mleko, jajka oraz masło. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką i za jej pomocą wyrabiać ciasto przez około 5 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30 - 40 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje ciasta łyżką stołową, którą przed każdym nabraniem maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub owocowym itp.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz