niedziela, 20 listopada 2016

Piernik przekładany powidłami


Piernik z prawdziwego zdarzenia :). Z dużą ilością miodu, pachnący korzennymi przyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;). Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD. Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki piernik upiec na Boże Narodzenie, lub czy w ogóle upiec, to mam nadzieję, że właśnie pomogłam rozstrzygnąć ten dylemat ;).


Składniki na ciasto: *
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu, płynnego
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
 Ponadto:
  • około 450 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
 Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz sól, wymieszać. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( należy ubijać minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie wlewać miód, cały czas ubijając. Cienką strużką wlewać wystudzone masło, nie zaprzestając miksowania. Dodać suche składniki oraz kefir lub maślankę i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta.

Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, na 2 blaty.
UWAGA: Ciasto najprawdopodobniej urośnie z lekkim wybrzuszeniem, polecam je wyrównać ścinając te wybrzuszenie, aby piernik miał w miarę równy wierzch, dzięki czemu polewa nie będzie spływać i będzie się po prostu ładniej prezentował. 


Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka z grubszym dnem. Podgrzewać je na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i od momentu zagotowania gotować/smażyć je przez około 5 - 8 minut, nie zaprzestając mieszania. 

Odłożyć 3 - 4 łyżki gorących powideł, resztę wyłożyć na jeden z piernikowych blatów. Wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożone wcześniej powidła. Pozostawić do zastygnięcia powideł.
UWAGA: Powidła do przekładania muszą być naprawdę bardzo gorące. Dzięki temu ładnie zastygną i nie będą wypływać. 


Polewa czekoladowa:


W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstniejącą polewą polać piernik. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie do lodówki ) do całkowitego stężenia polewy. Przechowywać w chłodnym miejscu.


* jeżeli ciasto ma być wykonane w większej formie, o wymiarach bardziej standardowych - około 25 x 35 cm, ilość składników należy zwiększyć o 1,5 porcji



Smacznego :)

5 komentarze:

  1. Witam wygląda pysznie,cz na wiekszą forme ma być 1,5 porcji.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :). To zależy jak dużą formę ma pani na myśli, jeśli chodzi o formę o wymiarach 25 x 35 cm, to spokojnie można zwiększyć ilość składników o 1,5 porcji.

      Usuń
  2. Jak został wykonany wzór z polewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiłam trochę polewy ( dosłownie kilka łyżek ), umieściłam ją w rękawie cukierniczym z odciętym rogiem i wyciskałam na wierzchu ciasta paski na kształt kratki. Z tym, że kratka miała być grubsza i bardziej wyrazista, ale miałam zbyt płynną polewę i trochę się zlała z pozostałą polewą. Jeżeli więc zależy Pani na uzyskaniu lepszego efektu niż u mnie, należy poczekać, aby polewa na cieście zastygła ( a jeżeli polewa, którą ma być wykonana kratka będzie zbyt gęsta by ją wyciskać przez rękaw, należy wówczas lekko ją podgrzać ).

      Usuń
  3. Na prawde świetny przepis i musze go jak najszybciej wypróbować. Niestety nie mam powideł, ale z etgo co wiem w Herbapolu można kupić bardzo dobre powidła śliwkowe praktycznie jak domowe. Ktoś z was może ich próbował?

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates