Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :). To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe, czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w pewnej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu i dostałam jego wersję z malinami - tak bardzo mi ona posmakowała, że gdyby nie to, że byłam w restauracji, to chyba wylizałabym pucharek ;). Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, no i muszę przyznać, że wyszło równie pysznie. Ale ja kocham Tiramisu i mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;). Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :).
Składniki na 4 pucharki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto
- podłużne biszkopty
- około 300 g malin ( świeżych lub mrożonych ) + cukier do smaku
Sos malinowy:
Mrożone maliny przełożyć do garnuszka i postawić na palnik. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Dodać cukier ( ilość wedle uznania, ja dodałam 4 łyżki ), wymieszać, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez kilka minut w celu odparowania nadmiaru wody i powstania dość gęstego sosu malinowego. Sos malinowy można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek ( jeśli pesteczki Wam nie przeszkadzają, nie jest to konieczne ). Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Ze świeżymi malinami można postąpić tak samo lub po prostu rozgnieść je widelcem wraz z cukrem.
Krem:
Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka dokładnie odseparować od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, w kilku turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać likier i zmiksować.
W osobnym naczyniu z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Przygotować 4 pucharki ( lub szerokie szklanki ). Na dnie każdego pucharka umieścić około 2 łyżek sosu malinowego. Biszkopty połamane/przycięte na szerokość pucharków zanurzyć w ponczu z kawy i likieru i ułożyć na warstwie z sosu malinowego. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie powtórzyć czynność z biszkoptami. Na to wyłożyć resztę sosu malinowego i zakończyć warstwą z pozostałego kremu. Pucharki z deserem wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby porządnie się schłodził, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji ( pucharki dobrze jest przykryć folią spożywczą, aby deser nie chłonął zapachów z lodówki ).
Przed podaniem oprószyć kakao lub startą gorzką czekoladą. Można dodatkowo udekorować malinami.
Smacznego :)
Sos malinowy musi smakować idealnie ze słodkim kremem!
OdpowiedzUsuńApetyczny deser...
:)
Musi być pyszne...
OdpowiedzUsuń