niedziela, 23 kwietnia 2017

Tiramisu z malinami


Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :). To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe, czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w pewnej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu i dostałam jego wersję z malinami - tak bardzo mi ona posmakowała, że gdyby nie to, że byłam w restauracji, to chyba wylizałabym pucharek ;). Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, no i muszę przyznać, że wyszło równie pysznie. Ale ja kocham Tiramisu i mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;). Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :).


Składniki na 4 pucharki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto
  • podłużne biszkopty
  • około 300 g malin ( świeżych lub mrożonych ) + cukier do smaku
Wykonanie:

Sos malinowy:

Mrożone maliny przełożyć do garnuszka i postawić na palnik. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Dodać cukier ( ilość wedle uznania, ja dodałam 4 łyżki ), wymieszać, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez kilka minut w celu odparowania nadmiaru wody i powstania dość gęstego sosu malinowego. Sos malinowy można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek ( jeśli pesteczki Wam nie przeszkadzają, nie jest to konieczne ). Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Ze świeżymi malinami można postąpić tak samo lub po prostu rozgnieść je widelcem wraz z cukrem.


Krem:

Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka dokładnie odseparować od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, w kilku turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać likier i zmiksować.

W osobnym naczyniu z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.


Przygotować 4 pucharki ( lub szerokie szklanki ). Na dnie każdego pucharka umieścić około 2 łyżek sosu malinowego. Biszkopty połamane/przycięte na szerokość pucharków zanurzyć w ponczu z kawy i likieru i ułożyć na warstwie z sosu malinowego. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie powtórzyć czynność z biszkoptami. Na to wyłożyć resztę sosu malinowego i zakończyć warstwą z pozostałego kremu. Pucharki z deserem wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby porządnie się schłodził, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji ( pucharki dobrze jest przykryć folią spożywczą, aby deser nie chłonął zapachów z lodówki ).

Przed podaniem oprószyć kakao lub startą gorzką czekoladą. Można dodatkowo udekorować malinami.


Smacznego :)




2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates