sobota, 29 kwietnia 2017

Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem



Proste w wykonaniu, przepyszne ciasto ucierane, które może być - dosłownie i w przenośni - osłodą na niepogodę podczas zbliżającej się majówki :). Początkowo zamierzałam zrobić je z samymi brzoskwiniami, ale gdy zobaczyłam, że rabarbar w ogrodzie osiągnął już dość pokaźne rozmiary, nie mogłam się powstrzymać przed niewykorzystaniem go do tego ciasta :). Dodam, że ciasto te można przygotować praktycznie z każdymi, ulubionymi owocami. Wykonałam je w nucie migdałowej ( uważam, że smak migdałowy bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem i brzoskwiniami ), ale jeżeli nie lubicie, to smak migdałowy zastąpcie waniliowym, dodając ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a ta warstwa serowa - chyba najlepsza ;) :). Bardzo polecam :).


Przepis inspirowany przepisem na TO CIASTO


Składniki na ciasto ucierane:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 130 g masła
  • 120 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • kilka kropel aromatu migdałowego ( lub jeszcze lepiej - naturalnego ekstraktu z migdałów )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
 Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Ponadto:
  • 300 g brzoskwiń z puszki *
  • 200 g rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:

Warstwa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa ( lub przecisnąć przez praskę ).

Miękkie masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy i utrzeć/zmiksować wszystko do dokładnego połączenia składników. Odłożyć.


Brzoskwinie osączyć na sitku, następnie pokroić w kostkę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ). 


Kruszonka:

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy. Wlać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie się wydawać zbyt mokra dosypać odrobinę mąki.


Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy.

Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


* Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek...


Smacznego :)








2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates