Przepis inspirowany przepisem na TO CIASTO
Składniki na ciasto ucierane:
Warstwa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa ( lub przecisnąć przez praskę ).
Miękkie masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy i utrzeć/zmiksować wszystko do dokładnego połączenia składników. Odłożyć.
Brzoskwinie osączyć na sitku, następnie pokroić w kostkę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ).
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy. Wlać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie się wydawać zbyt mokra dosypać odrobinę mąki.
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek...
Smacznego :)
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- kilka kropel aromatu migdałowego ( lub jeszcze lepiej - naturalnego ekstraktu z migdałów )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 300 g brzoskwiń z puszki *
- 200 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia ciasta
Warstwa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa ( lub przecisnąć przez praskę ).
Miękkie masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy i utrzeć/zmiksować wszystko do dokładnego połączenia składników. Odłożyć.
Brzoskwinie osączyć na sitku, następnie pokroić w kostkę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ).
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy. Wlać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie się wydawać zbyt mokra dosypać odrobinę mąki.
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek...
Smacznego :)
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo :) ;)
Usuń