piątek, 29 grudnia 2017

Rolada kakaowo - kokosowa bez pieczenia


Szybka do przygotowania, niewymagająca pieczenia, bardzo smaczna rolada, z łatwo dostępnych i niedrogich składników ( no może z wyjątkiem masła, którego cena wciąż potrafi wyrwać z butów, jednak ze względów przede wszystkim smakowych, polecam w tym przepisie wyłącznie prawdziwe masełko ). To bardzo stary przepis, ja pierwszy raz zetknęłam się z nim jako mała dziewczynka. I już wtedy rolada ta podbiła moje podniebienie:). Rolada składa się z dwóch mas - kakaowej na bazie herbatników oraz maślanej z dodatkiem wiórków kokosowych. Warto przynajmniej do jednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak, nie będzie mdła. Podaję Wam przepis ze zredukowaną ilością cukru, bo choć rolada bardzo mi smakuje, to jednak była dla mnie za słodka. Myślę, że taki deser śmiało można podać na stół w czasie jakiejś domowej imprezki...np.sylwestrowej ;). Bardzo polecam :).


Masa ciemna:
  • 300 g herbatników
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g masła
Masa jasna:
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie -  do 1 kieliszka alkoholu: wódki, spirytusu lub rumu
Wykonanie:

Masa ciemna:

Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na piasek. 

W garnuszku umieścić masło, cukier i wodę. Podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru i połączenia wszystkich składników, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać zmielone herbatniki i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na folię aluminiową i rozsmarować na kształt kwadratu o boku około 28 cm ( początkowo masa może się trochę kleić do dłoni, ale po chwili stanie się bardzo plastyczna i z łatwością da się formować w pożądany kształt ). Aby uzyskać równy na całej powierzchni kwadrat, pomagałam sobie szklanką, przy pomocy której wyrównywałam ciasto.


Masa jasna:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać alkohol i krótko zmiksować.

Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta.

Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się zestaliła.


Schłodzoną roladę kroić w plastry, podawać.


Smacznego :)






3 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates