Piekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek wymiata :) ). Polecam jednak owoce kwaskowe; z nimi ten placek będzie smakował bosko, bo kwaśne owoce plus słodziutka beza to kompilacja wprost idealna :). A z całą pewnością wspaniale odnajdą się tu takie owoce jak wiśnie, maliny czy jeżyny. Ciasto jest bardzo proste, ale smakuje jak wypiek z najwyższej półki :). Bardzo polecam :).
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru ( w przypadku słodkich owoców można nawet z niego zrezygnować )
Beza:
- 5 białek
- 220 g ( 1 szklanka ) cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- około 50 g płatków migdałów
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną formować się w kruszonkę szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej, można je również zamrozić ).
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem.
Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor.
Nadzienie:
Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie trzeba obierać ). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połowę, a duże na 3 części. Rabarbar i truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Beza:
Białka ( najlepiej w temperaturze pokojowej ) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.
Na podpieczonym kruchym spodzie równomiernie rozłożyć nadzienie owocowe. Na to wyłożyć ubite białka, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i obniżyć temperaturę do 140°-150°C, piec przez około 1 godzinę ( piekłam trochę dłużej ), do momentu aż wierzch bezy stanie się suchy, wypieczony, nawet lekko popękany. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Smacznego :)
Jak to pysznie wygląda! Chyba się skusze na zrobienie :)
OdpowiedzUsuńPiękna sprawa! Własnie czegoś szukałam na urodziny dla męża :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, już to czuję :D
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki je uwielbiają ;)
OdpowiedzUsuńAch, takie letnie ciasta są najlepsze. Uwielbiam :) Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńI już wiem co w niedzielę zagości na moim stole :) Dzieciaki się ucieszą z takiego deseru.
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, super to wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, zwykle robię z czarną porzeczką. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cista z rabarbarem, ale za bezą nie przepadam
OdpowiedzUsuńrabarbar to nie dla mnie
OdpowiedzUsuńPlacek smakuje obłędnie! :D
OdpowiedzUsuń