środa, 3 lipca 2019

Kruchy placek z rabarbarem, truskawkami i bezą


Piekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek wymiata :) ). Polecam jednak owoce kwaskowe; z nimi ten placek będzie smakował bosko, bo kwaśne owoce plus słodziutka beza to kompilacja wprost idealna :). A z całą pewnością wspaniale odnajdą się tu takie owoce jak wiśnie, maliny czy jeżyny. Ciasto jest bardzo proste, ale smakuje jak wypiek z najwyższej półki :). Bardzo polecam :).



Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru ( w przypadku słodkich owoców można nawet z niego zrezygnować )
Beza:
  • 5 białek
  • 220 g ( 1 szklanka ) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • około 50 g płatków migdałów
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną formować się w kruszonkę szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej, można je również zamrozić ).

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem.

Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor.


Nadzienie:

Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie trzeba obierać ). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połowę, a duże na 3 części. Rabarbar i truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.


Beza:

Białka ( najlepiej w temperaturze pokojowej ) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.


Na podpieczonym kruchym spodzie równomiernie rozłożyć nadzienie owocowe. Na to wyłożyć ubite białka, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i obniżyć temperaturę do 140°-150°C, piec przez około 1 godzinę ( piekłam trochę dłużej ), do momentu aż wierzch bezy stanie się suchy, wypieczony, nawet lekko popękany. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.


Smacznego :)


11 komentarze:

  1. Jak to pysznie wygląda! Chyba się skusze na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sprawa! Własnie czegoś szukałam na urodziny dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho, już to czuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dzieciaki je uwielbiają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, takie letnie ciasta są najlepsze. Uwielbiam :) Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. I już wiem co w niedzielę zagości na moim stole :) Dzieciaki się ucieszą z takiego deseru.

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie pyszności, super to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię to ciasto, zwykle robię z czarną porzeczką. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam cista z rabarbarem, ale za bezą nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  10. Placek smakuje obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates