wtorek, 7 stycznia 2020

Sernik Tiramisu na zimno


Sernik na zimno o smaku popularnego włoskiego deseru. Dla takich wielbicieli Tiramisu jak ja, to po prostu rozkosz dla podniebienia :). Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na początek karnawału :). Bardzo polecam.


Spód:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g )
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml )
  • 80 ml likieru Amaretto
Masa serowa:
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody
Dodatkowo:
  • kakao do oprószenia
Wykonanie:

Zaparzyć kawę i wystudzić; do zimnej kawy dodać likier, wymieszać.

Prostokątną tortownicę o wymiarach około 27x17 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( sam spód ). Biszkopty zanurzać na 2 - 3 sekundy w mieszance kawy i likieru i układać na spodzie foremki, jeden obok drugiego.


Masa serowa:

Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę postawić na niedużym ogniu i mieszając podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( nie dopuścić do zagotowania, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia.

W naczyniu umieścić serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz likier i zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć i tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej cały czas miksując.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać ją do masy serowej w dwóch turach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopty w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Na stężałym serniku ułożyć biszkopty namoczone w kawie - tak samo jak spód. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.


Smacznego :)




5 komentarze:

  1. bardzo zaluje ze nie potrafie piec .. dobrze, ze znalazlam kiedys strone https://e-torty.pl/torty-warszawa z ktorej zamawiam wszystkie ciasta i torty na wszelkie okazje. Dla mnie i mojej rodziny to prawdziwe zbawienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba jest najlepsze tiramisu, wiele przepisów już próbowałam, ale ten brzmi najlepiej :) Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, tym bardziej, że lubię tiramisu

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe jadłam jeszcze takiego, będzie musiał być ten pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tiramisu uwielbiam i chętnie spróbuję takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates