Zabierając się za to ciasto zastanawiałam się czy to w ogóle może smakować - orzechy laskowe, wiśnie i cynamon w jednym wypieku? No i do tego czekolada, ale czekolada pasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :).
Składniki:
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 180 g masła
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
- 130 g drobnego brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 70 g czekolady gorzkiej lud deserowej, posiekanej
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g wiśni + 1 łyżka mąki pszennej ( w przypadku mrożonych - waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku )
Kruszonka cynamonowa:
- 65 g mąki pszennej
- 30 g cukru ( u mnie brązowy )
- 40 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mrożone wiśnie należy wcześniej ( najlepiej na noc ) przełożyć na sitko i pozostawić do rozmrożenia. Przed pieczeniem należy dodatkowo osuszyć je na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie oprószone mąką i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać cynamonową kruszonkę ( opis wykonania poniżej ). Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.
Kruszonka cynamonowa:
Masło roztopić.
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Smacznego :)
Same pyszności, narobiłaś mi ochoty na takie ciacho
OdpowiedzUsuńAle apetyczne :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńświetnie!
OdpowiedzUsuńTa kruszonka jest najlepsza! ; )
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i było przepyszne. Wygląda pięknie a poza tym rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrawiam 🙂
Usuń