Bardzo prosta i bardzo smaczna babka cytrynowa z dodatkiem maku. Ze składników ogólnodostępnych :). Babka jest mięciutka, puszysta, aromatyczna. Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :).
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 3 duże jajka
- 165 g cukru
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka maku
- sok z 2 - 3 małych cytryn
- skórka otarta z 3 małych cytryn, wyszorowanych i sparzonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 130 g cukru pudru
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Masło powinno być naprawdę dobrze napowietrzone. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki oraz śmietanę i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160° - 165°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę, całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu polukrować.
Lukier:
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki lub soku z cytryny - jeżeli będzie zbyt gęsty.
Smacznego :)
napewno skorzystam z Twojego przepisu -dziekuje
OdpowiedzUsuńProsta i fajna
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona, w sumie dawno nie jadlam
OdpowiedzUsuńmoja mama robi taką babkę, jest pyszna:-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna, obiecałam sobie zrobic taką w weekend:-)
OdpowiedzUsuń