poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Sernik Chatka Puchatka


Znany i lubiany sernik bez pieczenia w charakterystycznym kształcie chatki, zbudowanej z herbatników. Drugą nazwą, pod którą występuje jest Chatka Baby Jagi...Sami zdecydujcie którą nazwę wolicie ;). Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ( zwłaszcza jeśli użyjecie twarogu z wiaderka, którego nie trzeba już mielić, tylko pamiętajcie by wybrać dobrej jakości! nie może być zbyt rzadki ). Chatka jest dość podzielna dlatego sprawdzi się doskonale na świątecznym stole. Bardzo polecam :).



Składniki:
  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią ( lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii )
  • 2 łyżki kakao
  • 36 sztuk herbatników
Polewa kakaowa:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 - 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe lub posiekany orzechy do posypania                                                                  
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do utartego masła dodawać porcjami twaróg i ucierać/miksować do połączenia.

Masę serową podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.

Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć herbatniki w 3 rzędach po 6 herbatników ( razem 18 ). Na herbatnikach rozsmarować 2/3 masy z kakao, wyrównać. Na to położyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć jasną masę serową, wyrównać. Na samym środku wyłożyć pozostałą masę z kakao w formie wałeczka. Pomagając sobie folią unieść boki tworząc trójkąt/chatkę. Docisnąć, owinąć folią aluminiową a następnie spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.


Polewa kakaowa:

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder, kakao oraz mleko, wymieszać do dokładnego połączenia. Podgrzewać na niedużym ogniu ciągle mieszając do zagotowania ( gdyby polewa była za gęsta dolać jeszcze odrobinę mleka ). 

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i polać polewą schłodzoną chatkę. Posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates