Znany i lubiany sernik bez pieczenia w charakterystycznym kształcie chatki, zbudowanej z herbatników. Drugą nazwą, pod którą występuje jest Chatka Baby Jagi...Sami zdecydujcie którą nazwę wolicie ;). Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ( zwłaszcza jeśli użyjecie twarogu z wiaderka, którego nie trzeba już mielić, tylko pamiętajcie by wybrać dobrej jakości! nie może być zbyt rzadki ). Chatka jest dość podzielna dlatego sprawdzi się doskonale na świątecznym stole. Bardzo polecam :).
Składniki:
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią ( lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii )
- 2 łyżki kakao
- 36 sztuk herbatników
Polewa kakaowa:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 - 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe lub posiekany orzechy do posypania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do utartego masła dodawać porcjami twaróg i ucierać/miksować do połączenia.
Masę serową podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.
Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć herbatniki w 3 rzędach po 6 herbatników ( razem 18 ). Na herbatnikach rozsmarować 2/3 masy z kakao, wyrównać. Na to położyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć jasną masę serową, wyrównać. Na samym środku wyłożyć pozostałą masę z kakao w formie wałeczka. Pomagając sobie folią unieść boki tworząc trójkąt/chatkę. Docisnąć, owinąć folią aluminiową a następnie spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Polewa kakaowa:
W garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder, kakao oraz mleko, wymieszać do dokładnego połączenia. Podgrzewać na niedużym ogniu ciągle mieszając do zagotowania ( gdyby polewa była za gęsta dolać jeszcze odrobinę mleka ).
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i polać polewą schłodzoną chatkę. Posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz