Puszyste, lekkie, a do tego proste - zarówno pod względem wykonania jak i składników - ciasto z truskawkami. Pieczone z dodatkiem oleju, dzięki czemu jest niezwykle wilgotne i długo zachowuje świeżość. A w smaku? Jak dla mnie poezja :). Niby proste, z łatwo dostępnych składników, ale to właśnie w prostocie tkwi siła :). Myślę, że równie pysznie smakowałoby z innymi owocami lata - z malinami, wiśniami, borówkami...Polecam do przetestowania. Uwaga - szybko znika...;)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 4 duże jajka
- 220 g cukru ( 1 szklanka )
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( 1 szklanka )
- 250 ml mleka ( 1 szklanka )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600 g truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem oraz cukrem z wanilią na bardzo puszystą, jasną masę. Należy ubijać na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa potroi swoją objętość, a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać na resztę piany w postaci wstążki i będzie pozostawać na jej powierzchni przez kilka sekund ( zajmie to około 10 minut, w zależności od mocy miksera ).
Do ubitej masy jajecznej wlewać cienką strużką olej, dalej ubijając ( już na niższych obrotach miksera ). Następnie cienką strużką wlewać mleko, nie zaprzestając ubijania ( powstanie rzadka masa ).
Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, odszypułkowane i przepołowione truskawki, rozcięciem ku górze. Truskawki układać jedna obok drugiej. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.
Upieczone cisto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis jest super:)) zrobiłam ostatnio na weekend to męża był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.
OdpowiedzUsuńSuper 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, pozdrawiam 🙂
Usuń