Wspaniały sernik z przepysznym musem z pieczonego rabarbaru :). Rabarbar przygotowujemy w podobny sposób jak do DROŻDŻÓWEK Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYM RABARBAREM ( czyli poprzedni mój wpis ), z tym, że tutaj upieczony rabarbar blendujemy na gładkie puree. Sam mus rabarbarowy jest boski, a połączenie go z waniliowym sernikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;). Znowu uzyskujemy tutaj tak lubiany przeze mnie w deserach ( i myślę, że przez większość z Was również ) efekt słodko - kwaśny. Bardzo, bardzo polecam!
Mus z pieczonego rabarbaru:
- 450 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek )
- 150 g brązowego cukru
Kruchy spód:
- 170 g mąki pszennej
- 70 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mus z pieczonego rabarbaru:
Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie obieramy ). Przełożyć do szerszego naczynia żaroodpornego ( rabarbar powinien być ułożony w naczyniu jedną warstwą ), wymieszać z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec przez około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić do temperatury pokojowej, przełożyć do miski ( razem z całym sokiem jaki puścił rabarbar ) i zmiksować blenderem na gładki mus.
Kruchy spód:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć widelcem. Piec przez około 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na masę serową wyłożyć mus z rabarbaru w formie kleksów o różnej wielkości ( i w różnych punktach, nieregularnie ). Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę zanurzyć w masie serowej i przeciągnąć przez masę i mus, wzdłuż i wszerz, tworząc esy-floresy.
Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na około 15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz