piątek, 29 maja 2020

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem


Przepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie naprawdę wymiata ;). Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę, aby zachował swój kształt :). Rabarbar oraz budyń możemy przygotować wieczór wcześniej, znacznie skróci nam to pracę przy drożdżówkach. Upieczcie je sobie na weekend - obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :).



Składniki na 12 sztuk:
  • 490 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 100 g masła
  • 215 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • szczypta soli
Budyń:
  • 300 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Rabarbar karmelizowany:
  • 400 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek )
  • 100 g brązowego cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:

Ciasto:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko roztrzepać w kubeczku.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać jajka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiać przez co najmniej kilka minut ). 
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ).


Budyń:

W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, żółtka oraz obie mąki, na gładką, bezgrudkową masę.

Pozostałe mleko ( 200 ml ) zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować budyń ( budyń będzie bardzo gęsty ). Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Można użyć kupnego budyniu waniliowego ( opakowanie na 500 ml mleka ).


Rabarbar karmelizowany:

Umyty i osuszony rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° - 200° C i piec przez około 20 - 25 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale powinien zachować kształt. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Kruszonka:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.


Formowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części ( około 80 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 - 40 minut ).

Po tym czasie dnem szklanki w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć  około 1 łyżki budyniu. Na budyń wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem ( samo ciasto wokół ).

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, wystudzić.


Smacznego :)






1 komentarze:

  1. Wygląda jak z cukierni !:) ale na pewno smaczna, co swoje to swoje

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates