Przepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie naprawdę wymiata ;). Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę, aby zachował swój kształt :). Rabarbar oraz budyń możemy przygotować wieczór wcześniej, znacznie skróci nam to pracę przy drożdżówkach. Upieczcie je sobie na weekend - obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :).
Składniki na 12 sztuk:
- 490 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 100 g masła
- 215 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Budyń:
- 300 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Rabarbar karmelizowany:
- 400 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek )
- 100 g brązowego cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Ciasto:
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko roztrzepać w kubeczku.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać jajka, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiać przez co najmniej kilka minut ).
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ).
Budyń:
W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, żółtka oraz obie mąki, na gładką, bezgrudkową masę.
Pozostałe mleko ( 200 ml ) zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować budyń ( budyń będzie bardzo gęsty ). Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Można użyć kupnego budyniu waniliowego ( opakowanie na 500 ml mleka ).
Rabarbar karmelizowany:
Umyty i osuszony rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° - 200° C i piec przez około 20 - 25 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale powinien zachować kształt. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części ( około 80 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 - 40 minut ).
Po tym czasie dnem szklanki w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć około 1 łyżki budyniu. Na budyń wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem ( samo ciasto wokół ).
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, wystudzić.
Smacznego :)
Wygląda jak z cukierni !:) ale na pewno smaczna, co swoje to swoje
OdpowiedzUsuń