sobota, 1 sierpnia 2020

Ciasto z porzeczkami i bezą


Takie ciasto to już klasyka - kruchy spód, warstwa kwaśnych owoców i słodziutka beza. U mnie tym razem z dodatkiem czerwonej porzeczki, na którą sezon co prawda już się kończy, ale jeżeli macie jeszcze do niej dostęp, to bardzo zachęcam do wykorzystania jej w takim cieście :). Nie tylko smakuje wspaniale, ale i pięknie się prezentuje. Bardzo polecam! :).



Kruchy spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie z porzeczek:
  • 800 g czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wykonanie:

Kruchy spód:


Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną formować się w kruszonkę szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej, można je również zamrozić ).

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej spód. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem.

Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor.


Nadzienie z porzeczek:

Odszypułkowane i umyte porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. 


Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.


Na podpieczonym kruchym spodzie ( może być ciepły ) równomiernie rozłożyć nadzienie z porzeczek. Na to wyłożyć bezę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, po czym od razu obniżyć temperaturę do 140°C ( lub niższej, jeżeli Wasz piekarnik bardziej przypieka ). Piec przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy stanie się suchy, wypieczony, nawet lekko popękany. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.


Smacznego :)



0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates