Drożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste, co zdecydowanie nie wpływa dobrze na efekt finalny. Drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam!
PS. Przekonałam się ostatnio do drożdży suchych i teraz tylko takich używam w swoich drożdżowych wypiekach. Będę więc podawać w składnikach właśnie takie drożdże, ale jeżeli Wy korzystacie z drożdży świeżych, to pamiętajcie, że należy ich użyć 2 razy więcej niż drożdży suchych.
Składniki na 12-13 drożdżówek:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży ( 1 opakowanie )
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie makowe:
- 200 g suchego maku zmielonego
- 300 ml wrzącej wody
- 70 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g rodzynków
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka miękkiego masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- jajko, do posmarowania bułeczek
- na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Ciasto:
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez kilka minut. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1,5 godziny ).
Nadzienie makowe:
Mak umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Formowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przenieść na stolnicę i lekko podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie makowe, następnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżka nacisnąć pośrodku każdy kawałek ( wzdłuż ) tak, aby jego boki uniosły się do góry. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut ( powinny się ładnie napuszyć ).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Wystudzone drożdżówki można polukrować; lukrem można pokryć całe drożdżówki lub tak jak ja - zrobić paseczki ( na paseczki wystarczy ilość lukru ze składników podanych w przepisie ).
Smacznego :)
Bardzo pysznie wyglądają. Dawno nie jadłam takich drożdżówek, szczególnie domowych.
OdpowiedzUsuńKiedyś moje częste śniadanie. Uwielbiam smak maku.
OdpowiedzUsuńPychota! Prawda, że domowe drożdżówki najlepsze, a do tego zapach w całym domu. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś się takimi zajadałam. Minęło tyle lat jak ostatnio je miałam w ustach, że już teraz bym zjadła znowu.
OdpowiedzUsuń