niedziela, 28 lutego 2021

Drożdżówki z makiem

 


Drożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste, co zdecydowanie nie wpływa dobrze na efekt finalny. Drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam!

PS. Przekonałam się ostatnio do drożdży suchych i teraz tylko takich używam w swoich drożdżowych wypiekach. Będę więc podawać w składnikach właśnie takie drożdże, ale jeżeli Wy korzystacie z drożdży świeżych, to pamiętajcie, że należy ich użyć 2 razy więcej niż drożdży suchych.


Składniki na 12-13 drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży ( 1 opakowanie )
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie makowe:
  • 200 g suchego maku zmielonego
  • 300 ml wrzącej wody
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g rodzynków
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • jajko, do posmarowania bułeczek
  • na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez kilka minut. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1,5 godziny ).


Nadzienie makowe:

Mak umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.


Formowanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przenieść na stolnicę i lekko podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie makowe, następnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżka nacisnąć pośrodku każdy kawałek ( wzdłuż ) tak, aby jego boki uniosły się do góry. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut ( powinny się ładnie napuszyć ).

Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.


Wystudzone drożdżówki można polukrować; lukrem można pokryć całe drożdżówki lub tak jak ja - zrobić paseczki ( na paseczki wystarczy ilość lukru ze składników podanych w przepisie ). 


Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wyglądają. Dawno nie jadłam takich drożdżówek, szczególnie domowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś moje częste śniadanie. Uwielbiam smak maku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Prawda, że domowe drożdżówki najlepsze, a do tego zapach w całym domu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś się takimi zajadałam. Minęło tyle lat jak ostatnio je miałam w ustach, że już teraz bym zjadła znowu.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates