Pozostając w klimacie dyniowym, podrzucam Wam tym razem przepis na pyszny sernik dyniowy. Przyznaję, że pierwszy raz jadłam taki sernik. Przez dodatek dyniowego puree i korzennych przypraw, jest on dość specyficzny w smaku, ale po skosztowaniu pierwszego kawałka już wiedziałam, że są to moje smaki :). Sernik wykończony jest polewą z białej czekolady z dodatkiem skórki z pomarańczy i ta polewa to taka przysłowiowa kropka nad "i", naprawdę robi robotę ;). Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Myślę, że nie bez kozery można określić ten sernik słodką kwintesencją jesieni :). Polecam!
Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.
Spód:
- 170 g herbatników
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu z wiaderka )
- 250 g serka mascarpone
- 300 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ )
- 3 jajka
- 220 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 80 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 ml mleka
- skórka otarta z małej pomarańczy lub połowy większej, wyszorowanej i sparzonej
Wykonanie:
Spód:
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ) i wyrównać w taki sposób, aby część ciasteczkowej masy zachodziła na rant tortownicy, do mniej więcej 1/3 jej wysokości. Masę ciasteczkową przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, puree z dyni, mleko skondensowane, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i zmiksować wszystko razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo. Gotową masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 60 min. Po tym czasie sernik powinien być ścięty i sprężysty na środku ( należy sprawdzić to patyczkiem ). Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 10-15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce wraz z mlekiem i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, następnie wylać na całkowicie wystudzony sernik. Sernik wstawić do lodówki do stężenia polewy.
Smacznego :)
Ciekawa wersja sernika z dyniowym puree. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuń