Pyszny, wilgotny chlebek bananowy, wykonany w stu procentach z mąki razowej, przez co zdecydowanie zaliczyć go można do tych zdrowszych wypieków. Jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów, a takie są tu rekomendowane, nie będzie potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru, bo banany będą głównym źródłem słodyczy w tym cieście ( cukier można całkowicie zastąpić miodem ). Chlebek jest z dodatkiem czekolady i orzechów - wybierzcie po prostu swoje ulubione, zarówno czekoladę jak i orzechy. Ciasto obłędnie pachnie bananami, a na drugi dzień smakował mi trochę jak...piernik :). Dodatkowym atutem jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :).
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Składniki:
- 145 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki żytniej razowej ( można zastąpić mąką pszenną razową )
- 2 jajka
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po dużej szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych ulubionych orzechów ( u mnie pół na pół orzechy włoskie i laskowe )
- 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej, posiekanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać ( otręby, które pozostały na sitku dodać z powrotem do mąki ) i wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, cukrem, orzechami i czekoladą.
Banany rozgnieść widelcem. Do osobnej miski wbić jajka, dodać miód, olej, jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej masy. Dodać rozgniecione banany i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia łyżką lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami, ewentualnie mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 55 minut w temperaturze 165°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz