niedziela, 7 listopada 2021

Cynamonki

 


Puszyste drożdżowe bułeczki w formie "ślimaczków", z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podczas pieczenia cała kuchnia pachnie cynamonem... Czego chcieć więcej w szare, ponure, listopadowe dni? Takie cynamonki, to gwarantowana poprawa nastroju :). Bardzo polecam!

Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.


Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 240 ml mleka, letniego
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukru, u mnie cukier trzcinowy drobny
  • 50 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Masło roztopić, odstawić do przestudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Podsypując lekko mąką blat/stolnicę, ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 36 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem cynamonki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.


Użyłam blachy o wymiarach dolnych 31x21 cm; jeśli użyjecie podobnej, bułeczki podczas pieczenia zetkną się ze sobą. 

Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu cynamonki studzić przez chwilę w formie, następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kratce.



Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Idealny, jesienny deser :) Wyglądają bardzo apetycznie. Już sobie wyobrażam, jak muszą pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i aromatyczne. Idealny drożdżowy wypiek na jesień. :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates