czwartek, 20 stycznia 2022

Chleb z dyniowym puree

 


Prosty pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem dyniowego puree. Podczas przeglądu zamrażalnika znalazłam ostatnią porcję zamrożonego jeszcze jesienią puree z dyni i stwierdziłam, że czas najwyższy zrobić z niego użytek. Jeśli też posiadacie w swoim zamrażalniku takie skarby, zachęcam do upieczenia takiego chlebka :). Jest bardzo smaczny, wilgotny, o sprężystym miąższu, no i ten kolor :). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Polecam :).

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 200 g letniej wody
  • 200 g puree z dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, lub oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie - kilka łyżek pestek dyni lub słonecznika
Wykonanie:

Wymieszać razem obie mąki, suche drożdże ( drożdże świeże należy najpierw rozpuścić w letniej wodzie ), sól, cukier oraz - opcjonalnie - wybrane nasiona. Wodę połączyć z puree dyniowym oraz jogurtem naturalnym, mieszankę tę dodać do suchych składników i zacząć wyrabiać ciasto ( wyrabiałam w robocie kuchennym hakiem do ciasta drożdżowego ), w trakcie dolewając olej. Ciasto wyrabiać przez minimum 5-7 minut. Ciasto będzie dość luźne i klejące. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wysmarowanej olejem. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie, ułatwi to maczanie palców w ciepłej wodzie. Wierzch chleba oprószyć delikatnie mąką i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut ( ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy ).

Piec w temperaturze 200°-220°C przez około 45 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)



1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates