Prosty pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem dyniowego puree. Podczas przeglądu zamrażalnika znalazłam ostatnią porcję zamrożonego jeszcze jesienią puree z dyni i stwierdziłam, że czas najwyższy zrobić z niego użytek. Jeśli też posiadacie w swoim zamrażalniku takie skarby, zachęcam do upieczenia takiego chlebka :). Jest bardzo smaczny, wilgotny, o sprężystym miąższu, no i ten kolor :). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Polecam :).
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej razowej
- 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 200 g letniej wody
- 200 g puree z dyni
- 100 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
- 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, lub oliwy z oliwek
- 10 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie - kilka łyżek pestek dyni lub słonecznika
Wykonanie:
Wymieszać razem obie mąki, suche drożdże ( drożdże świeże należy najpierw rozpuścić w letniej wodzie ), sól, cukier oraz - opcjonalnie - wybrane nasiona. Wodę połączyć z puree dyniowym oraz jogurtem naturalnym, mieszankę tę dodać do suchych składników i zacząć wyrabiać ciasto ( wyrabiałam w robocie kuchennym hakiem do ciasta drożdżowego ), w trakcie dolewając olej. Ciasto wyrabiać przez minimum 5-7 minut. Ciasto będzie dość luźne i klejące. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wysmarowanej olejem. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie, ułatwi to maczanie palców w ciepłej wodzie. Wierzch chleba oprószyć delikatnie mąką i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut ( ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy ).
Piec w temperaturze 200°-220°C przez około 45 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
Wygląda pysznie. Domowy i na dodatek dyniowy. :)
OdpowiedzUsuń