czwartek, 28 kwietnia 2022

Czekoladowy sernik na zimno z musem ajerkoniakowym i malinami

  •  

Deser, który wykonałam jakiś czas temu w ramach pewnego konkursu. Konkursu wielkanocnego, dodam, stąd taka dekoracja. Konkursu nie wygrałam, ale pozostał przepis na fantastyczny serniczek, dlatego nie mogę się z Wami nim nie podzielić. A wyszło naprawdę przepysznie! Czekolada, ajerkoniak, maliny - te smaki naprawdę świetnie ze sobą współgrają :). Deser jest bardzo elegancki, dobrze się kroi i może być wspaniałą ozdobą każdego stołu, nie tylko świątecznego. Uważam, że nie jest trudny w przygotowaniu, ale jak zawsze zalecam najpierw dokładne przeczytanie przepisu :). Bardzo polecam.


Spód:

  • 160 g czekoladowych ciastek lub herbatników
  • 80 g masła
Żelka malinowa:
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 35 g cukru lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki )
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Masa serowo-czekoladowa:
  • 280 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielone przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki )
  • 60 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
Mus ajerkoniakowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 3 żółtka, z umytych i sparzonych jajek
  • 40 g cukru
  • 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki )
Wykonanie:

Spód:

Ciasta zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia - sam spód, wyrównać ( rant formy można od środka wyłożyć tzw. folią rantową; jeśli nie posiadacie, to pomińcie ten krok ). Wstawić do lodówki do zestalenia.


Żelka malinowa:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Maliny i cukier umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) i podgrzewać aż się rozpadną, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Maliny przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Malinowe puree ponownie podgrzać, następnie do gorącego dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Masę przestudzić, a następnie przelać do formy o średnicy 17-18 cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Masa serowo-czekoladowa:

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawić do przestudzenia.

Do mleka dodać cukier i podgrzać, aby było gorące, a cukier całkowicie się rozpuścił. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia, wystudzić.

Ser przełożyć do naczynia i rozetrzeć lekko szpatułką, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać wystudzoną mieszankę mleka z żelatyną, wymieszać. Dodać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia.

Śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Dodać ją w kilku turach do masy serowo-czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Na stężałą masę serowo-czekoladową położyć żelkę malinową, umieszczając ją na środku ( aby łatwiej było położyć żelkę, wcześniej można ją zmrozić )


Mus ajerkoniakowy:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Żółtka, cukier oraz 100 ml śmietanki kremówki u mieścić w szklanej lub metalowej misce i ubić na parze do otrzymania jaśniejszej, napowietrzonej masy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa powinna być mocno podgrzana. Do gorącej masy dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia, następnie wlać ajerkoniak i wymieszać. Masę odstawić do przestudzenia.

Pozostałą śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Dodać ją w kilku turach do masy ajerkoniakowej, delikatnie mieszając szpatułką. Masę wylać na sernik z żelką i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Gotowy deser uwolnić z obręczy tortownicy i dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z wiórków czekoladowych oraz pokruszonych malin liofilizowanych.


Smacznego :)






8 komentarze:

  1. Niesamowicie piękny i kuszący serniczek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Piękniejszego sernika chyba nie widziałam.
    Musi obłędnie smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Owszem, sernik smakował wybornie :)

      Usuń
  3. Całkowicie się zgadzam - prezentuje się dostojnie:) Czas sprawdzić czy smakuje równie świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego nie biała czekolada? Byłbym zadowolony z ajerkoniaku i białej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego nie biała czekolada? Byłbym zadowolony z ajerkoniaku i białej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białą czekoladą wg mnie byłoby za słodko, poza tym z ciemną czekoladą wizualnie lepiej się to prezentuje. Ale jeżeli jesteś fanem białej czekolady, spróbuj zrobić z białą. Pozdrawiam

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates