Sezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co do ciasta, z którym dziś do Was przychodzę - to lekko zmodyfikowany przepis na PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. Zmniejszyłam trochę proporcje składników i dodałam fajnego twista w postaci twarożku - dzięki takiemu urozmaiceniu, ciasto jest jeszcze pyszniejsze i dosłownie znika w mgnieniu oka :). Nadzienie z twarożku dodajemy w ten sposób, że umieszczamy go w rękawie cukierniczym i wyciskamy jego porcje wprost do wyłożonego już na blachę surowego ciasta ( twarożek może znajdować się w środku ciasta, może być też trochę na wierzchu, robimy po prostu gdzieniegdzie serowe kleksy :) ). To ciasto jest naprawdę baaardzo puszyste, a do tego wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Koniecznie musicie wypróbować :). Bardzo polecam!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 220 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 ml mleka
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600 g rabarbaru, umytego i pociętego na 2 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać )
Nadzienie twarożkowe:
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego
- 1 duże żółtko
- 50 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
Wykonanie:
Nadzienie twarożkowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki nadzienia wymieszać razem do dokładnego połączenia.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem oraz cukrem z wanilią na bardzo puszystą, jasną masę. Należy ubijać na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa potroi swoją objętość, a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać na resztę piany w postaci wstążki i będzie pozostawać na jej powierzchni przez kilka sekund ( zajmie to około 10 minut, w zależności od mocy miksera ).
Do ubitej masy jajecznej wlewać cienką strużką olej, dalej ubijając ( już na niższych obrotach miksera ). Następnie cienką strużką wlewać mleko, nie zaprzestając ubijania ( powstanie rzadka masa ).
Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pocięty rabarbar, jeden kawałek obok drugiego.
Nadzienie serowe przełożyć do rękawa cukierniczego* ( można do rękawa wcześniej włożyć tylkę z szerszym otworem, można użyć samego rękawa ) i zanurzając go w cieście pomiędzy rabarbarem, wyciskać do środka porcje twarożku. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.
Upieczone cisto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
*Jeśli nie posiadamy rękawa cukierniczego, możemy nadzienie serowe wykładać na ciasto łyżeczką, lekko je w nim zatapiając.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz