środa, 11 maja 2022

Puszyste ciasto z rabarbarem i twarożkiem

 

Sezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co do ciasta, z którym dziś do Was przychodzę - to lekko zmodyfikowany przepis na PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. Zmniejszyłam trochę proporcje składników i dodałam fajnego twista w postaci twarożku - dzięki takiemu urozmaiceniu, ciasto jest jeszcze pyszniejsze i dosłownie znika w mgnieniu oka :). Nadzienie z twarożku dodajemy w ten sposób, że umieszczamy go w rękawie cukierniczym i wyciskamy jego porcje wprost do wyłożonego już na blachę surowego ciasta ( twarożek może znajdować się w środku ciasta, może być też trochę na wierzchu, robimy po prostu gdzieniegdzie serowe kleksy :) ). To ciasto jest naprawdę baaardzo puszyste, a do tego wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Koniecznie musicie wypróbować :). Bardzo polecam!


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 200 g cukru 
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 ml mleka
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 600 g rabarbaru, umytego i pociętego na 2 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać )
Nadzienie twarożkowe:
  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego
  • 1 duże żółtko
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
Wykonanie:

Nadzienie twarożkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki nadzienia wymieszać razem do dokładnego połączenia.


Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubić z cukrem oraz cukrem z wanilią na bardzo puszystą, jasną masę. Należy ubijać na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa potroi swoją objętość, a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać na resztę piany w postaci wstążki i będzie pozostawać na jej powierzchni przez kilka sekund ( zajmie to około 10 minut, w zależności od mocy miksera ).

Do ubitej masy jajecznej wlewać cienką strużką olej, dalej ubijając ( już na niższych obrotach miksera ). Następnie cienką strużką wlewać mleko, nie zaprzestając ubijania ( powstanie rzadka masa ).

Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników. 

Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pocięty rabarbar, jeden kawałek obok drugiego.

Nadzienie serowe przełożyć do rękawa cukierniczego* ( można do rękawa wcześniej włożyć tylkę z szerszym otworem, można użyć samego rękawa ) i zanurzając go w cieście pomiędzy rabarbarem, wyciskać do środka porcje twarożku. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.

Upieczone cisto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

*Jeśli nie posiadamy rękawa cukierniczego, możemy nadzienie serowe wykładać na ciasto łyżeczką, lekko je w nim zatapiając.


Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates