Niezwykle mięciutkie drożdżowe bułeczki, z pysznym serowym wnętrzem :). Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać i nawet na drugi dzień smakują wybornie. Można je wykonać w klasycznym kształcie, czyli po prostu zrobić okrągłe bułeczki z wgłębieniem pośrodku, w którym umieścić nadzienie. Ale mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :).
Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta.
Składniki na około 16 drożdżówek:
- 490 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
- 250 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego w kostce ( nie z wiaderka )
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g )
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- opcjonalnie - cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Nadzienie serowe:
Twaróg przełożyć do naczynia i rozgnieść widelcem ( twaróg można zmielić, ale nie jest to konieczne ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek budyniowy i dokładnie wymieszać ( ja dodatkowo trochę zblendowałam nadzienie ). Odłożyć.
Wykonanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć na stolnicę i podsypując lekko mąką, rozwałkować na bardzo duży prostokąt, mniej więcej o wymiarach 56x30 cm. Prostokąt przeciąć nożem na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą z połówek ciasta pociąć na prostokąty o wymiarach około 15x7 cm, następnie krótszy z boków naciąć mniej więcej co 1,5 cm prawie do połowy. Na nienaciętą część kłaść nadzienie serowe ( około 1 łyżki ) i zwijać bułeczki, starając się jednocześnie dociskać boki.
Zwinięte bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone drożdżówki studzić na kratce.
Wystudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz