czwartek, 21 kwietnia 2022

Drożdżówki z serem

 

Niezwykle mięciutkie drożdżowe bułeczki, z pysznym serowym wnętrzem :). Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać i nawet na drugi dzień smakują wybornie. Można je wykonać w klasycznym kształcie, czyli po prostu zrobić okrągłe bułeczki z wgłębieniem pośrodku, w którym umieścić nadzienie. Ale mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :).

Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta.


Składniki na około 16 drożdżówek:

  • 490 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego w kostce ( nie z wiaderka )
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g )
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • opcjonalnie - cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Nadzienie serowe:

Twaróg przełożyć do naczynia i rozgnieść widelcem ( twaróg można zmielić, ale nie jest to konieczne ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek budyniowy i dokładnie wymieszać ( ja dodatkowo trochę zblendowałam nadzienie ). Odłożyć.


Wykonanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć na stolnicę i podsypując lekko mąką, rozwałkować na bardzo duży prostokąt, mniej więcej o wymiarach 56x30 cm. Prostokąt przeciąć nożem na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą z połówek ciasta pociąć na prostokąty o wymiarach około 15x7 cm, następnie krótszy z boków naciąć mniej więcej co 1,5 cm prawie do połowy. Na nienaciętą część kłaść nadzienie serowe ( około 1 łyżki ) i zwijać bułeczki, starając się jednocześnie dociskać boki.


Zwinięte bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone drożdżówki studzić na kratce.

Wystudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates