środa, 25 maja 2022

Kajzerki

 


Kajzerki, to moje ulubione pszenne bułeczki. Małe, poręczne, świetne np. na podróż, gdy musimy zabrać ze sobą jakiś suchy prowiant - myślę, że wówczas takie kanapeczki z kajzerek sprawdzają się najlepiej :). Ale wiadomo jakiej jakości pieczywo serwują nam obecnie sklepy, zwłaszcza markety, albo niektóre piekarnie. Dlatego warto upiec sobie samemu w domu takie pyszne, pachnące bułeczki. Tym bardziej, że ich wykonanie jest banalnie proste. Kajzerki mają charakterystyczne nacięcia, które bez problemu zrobicie przy pomocy zwykłej łyżki, ale są też dostępne na rynku specjalne foremki/wykrawaczki do kajzerek. Aby uzyskać chrupiącą i tym samym smakowitą skórkę na bułeczkach, warto piec je z parą - wystarczy na najniższy poziom w piekarniku wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Bardzo polecam. U nas rozeszły się...jak świeże bułeczki ;).

Składniki na 10 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 270 ml letniej wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli ( około 7 g )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży: w tym celu, pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody, wymieszać do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie powinno trwać nie krócej niż około 7 minut ( wyrabiałam w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10 minut ). Następnie dodać olej i ponownie wyrobić, aż cały tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą ( polecam to drugie, wówczas ciasto nie traci na wilgoci ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny ( ciasto powinno podwoić objętość ).

Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią ( można jeszcze przez chwilę je pougniatać ). Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej formować zgrabną kulkę i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułeczkach łyżką stołową zrobić 5 nacięć na kształt wiatraczka, prawie do samej blachy.



Kajzerki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20 minut, do ładnego wypieczenia.
UWAGA: Nie jest to konieczne, ale warto bułeczki piec z parą, będą miały wówczas apetyczną chrupiącą skórkę. W tym celu na najniższym poziomie piekarnika należy umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

Upieczone kajzerki przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates