Proste, ale bardzo smaczne babeczki wykonane w nucie migdałowej, z dodatkiem soczystych truskawek i chrupiącej migdałowej kruszonki. Puszyste, mięciutkie, a dzięki zawartości jogurtu naturalnego smakowicie wilgotne. Wymagające troszeczkę więcej pracy niż muffinki, musimy tu bowiem dokładnie utrzeć masło z cukrem, ale i tak bajecznie proste w wykonaniu :). Idealne na leniwe popołudnie przy filiżance ulubionej kawy lub herbaty ;). Polecam!
Wpis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny, producenta m.in Mąki Szymanowskiej. W przepisie użyłam Mąki Szymanowskiej Tortowej typ 450, która gwarantuje idealną puszystość wypieków takich jak biszkopty, ciasta ucierane, babki czy właśnie babeczki/muffinki. Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-tortowa-typ-450-10569265536
- 300 g Mąki Szymanowskiej Tortowej typ 450
- 2 duże jajka
- 80 g masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- około 250 g truskawek
Kruszonka migdałowa:
- 50 g płatków migdałów
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę ( jeżeli kruszonka byłaby zbyt wilgotna, dosypać odrobinę mąki ), odłożyć.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ( mniejsze truskawki wystarczy pokroić na ćwiartki, większe trochę drobniej ).
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać przez minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodawać po kolei jajka, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem w 3 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do około 3/4 jej wysokości, następnie w ciasto powciskać kawałki truskawek i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz