Pyszne, pachnące, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne! Wspaniałe na śniadanie, choć oczywiście nie tylko. O niebo lepsze niż ze sklepu :). Bułeczki są proste w wykonaniu, ale potrzebna będzie waga do dokładnego odmierzenia składników, przyda się też termometr do żywności. Sekretem ich chrupiącej skórki jest pieczenie z parą, więc nie pomijajcie tego kroku :). Bardzo polecam! :)
Wpis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny, producenta m.in. Mąki Szymanowskiej.
W przepisie użyłam Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750. Mąka ta idealnie nadaje się do wypieku wszelkiego rodzaju pieczywa, nadając sprężystości i odpowiedniej tekstury Waszym chlebom czy bułkom. Będzie również odpowiednia do wyrobu ciasta na pizzę.
Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-11445703870
- 500 g Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750
- 340 g wody ( nie mililitrów! )
- 4 g suchych drożdży
- 8 g soli
- 6 g cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
Wodę podgrzać do temperatury 40°C. Do wody wsypać cukier oraz drożdże, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Przykryć, np. talerzykiem, i odstawić na około 15-20 minut, do lekkiego spienienia ( drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza ). Następnie mieszankę tę przelać do misy robota kuchennego lub większej miski - jeśli wyrabiacie ręcznie i stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą ( w robocie kuchennym należy ustawić najmniejsze obroty ). Po dodaniu całej mąki, kiedy składniki się ze sobą połączą, zacząć wyrabiać ciasto - należy wyrabiać przez 10 minut ( w robocie kuchennym ustawić prędkość na drugi stopień ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat/stolnicę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, starając się zagniatać ciasto do środka. Uformować z niego kulę i umieścić w szklanej lub metalowej misce posmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat/stolnicę i ponownie wyrobić, znowu - zagniatając do środka. Uformować z ciasta kulę i ponownie umieścić w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat/stolnicę, ponownie krótko zagnieść i podzielić na 6 lub 8 równych części. Z każdej części uformować zgrabną kulkę. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie każdą bułeczkę uformować w podłużną, wałkując ją przez chwilę dłonią po oprószonym mąką blacie. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki delikatnie oprószyć z wierzchu mąką, najlepiej robiąc to przez siteczko. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania, włączyć piekarnik na 200°C, umieszczając na najniższej półce naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż bardzo ostrym nożem, a najlepiej żyletką.
Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
Piękne bułeczki. Będą w kolejce do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam 🙂
UsuńCaly dzień roboty, a 5 min jedzenia. Prosciej isc do piekarni
OdpowiedzUsuń