Lekki i puszysty letni deser, na bazie jogurtu greckiego i śmietanki kremówki ( to ona nadaje tej lekkości i puszystości ). Pyszny! I do tego bez pieczenia, a to dodatkowy atut przy panujących obecnie upałach :). Deser składa się z podłużnych biszkoptów oraz masy jogurtowo-śmietankowej z kawałkami truskawek, a wykończony jest polewą z białej czekolady i dodatkowymi truskawkami. Wykonujemy go w formie keksowej, dlatego potrzebna będzie taka właśnie foremka, najlepiej o wymiarach identycznych lub bardzo zbliżonych do tych z przepisu. Jogurtowiec z truskawkami jest prosty w wykonaniu i wspaniale się prezentuje. Musicie go zrobić! :D
Inspiracją do wykonania deseru był ten TEN PRZEPIS.
Składniki:
- 18 sztuk podłużnych biszkoptów, tzw. ladyfingers lub savoiardi
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 500 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 15 g żelatyny + 70 ml zimnej wody
- 400 g truskawek + dodatkowe truskawki do dekoracji, umytych i odszypułkowanych
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml mleka
Wykonanie:
Formę keksową o wymiarach dolnych 28 x 9 cm i górnych 30 x 11 cm wyłożyć folią spożywczą ( moja foremka ma odpowiednio: 27,5 x 8,5 cm i 30,5 x 11 cm ). Wzdłuż dłuższych boków ułożyć biszkopty, jeden przy drugim.
Truskawki pokroić w kostkę.
Żelatynę zalać zimną wodą, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Połowę jogurtu przelać do garnuszka i mieszając podgrzać. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia lub rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Nie dopuścić do wrzenia, gdyż żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłego jogurtu i dokładnie wymieszać. Jogurt z żelatyną przestudzić, następnie dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii na sztywno. Dodać ją do jogurtu z żelatyną w 3 turach, mieszając delikatnie szpatułką po każdym dodaniu. Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy z biszkoptami, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie biszkopty przyciąć na równo z masą jogurtową i przełożyć deser na półmisek/paterę.
Polewa z białej czekolady:
Czekoladę połamać i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do dokładnego połączenia i otrzymania gładkiej polewy. Polewę odstawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
Gęstniejącą polewą polać wierzch deseru, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół dodatkowe truskawki. Wstawić do lodówki do stężenia polewy. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Smakowicie i bardzo elegancko się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń