Naprawdę proste, nie oszukuję ;). A w dodatku ze składników, które na pewno macie w swojej szafce i lodówce. No może z wyjątkiem truskawek, ale te są teraz dostępne niemalże na każdym kroku i na szczęście już nie kosztują krocie ;). Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne od skórki cytrynowej. Jeśli lubicie takie proste, nieskomplikowane wypieki, to właśnie przepis dla Was :).
Składniki:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 140 g cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z niedużej cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 380 g truskawek
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych - opcjonalnie
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Połowę umytych i odszypułkowanych truskawek pokroić w kostkę, drugą połowę przekroić na pół.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Jajka ubić z cukrem na gęstą, puszystą i jasną masę ( należy ubijać przez minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać śmietanę, olej, skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na niższych obrotach miksera do połączenia.
Dodać suche składniki w 3 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, rant tortownicy posmarować masłem. Na spód tortownicy przelać połowę ciasta, wyrównać i wysypać równomiernie truskawki pokrojone w kostkę. Na to wylać drugą połowę ciasta, wyrównać i wyłożyć połówki truskawek. Posypać płatkami migdałowymi - jeżeli używacie.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pychota z truskawkami :) Najprostsze przepisy lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńPyszne sezonowe ciacho! Chętnie takie wykonam.
OdpowiedzUsuń