poniedziałek, 20 lutego 2023

Sernik na zimno z ananasem

 

Prosty i szybki w wykonaniu serniczek, który powstał w wyniku szukania pomysłu na wykorzystanie puszki ananasa, zakupionej już jakiś czas temu i do tej pory zapomnianej ;). No i to był strzał w dziesiątkę, bo po tłustoczwartkowych, ciężkich choć pysznych, słodkościach, trzeba nam było czegoś lżejszego i orzeźwiającego. I ten sernik taki właśnie jest - lekki, puszysty, nie za słodki. Do masy serowej dodałam część plastrów ananasa zmiksowanych na pulpę, pozostałymi udekorowałam wierzch sernika. Całość wieńczy galaretka cytrynowa, choć bardziej pożądana byłaby tu galaretka ananasowa, no ale w moim sklepie takiej nie było :). Ale jeśli Wy gdzieś dorwiecie ananasową, to użyjcie właśnie takiej. Będzie jeszcze pyszniej!

Spód:

  • 160 g ciastek maślanych lub kokosowych
  • 80 g masła
Masa serowa:
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • puszka ananasa w syropie, o masie netto około 565 g
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) + 100 ml zimnej wody lub mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub anansowej + 300 ml wody
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut.


Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.

Ananasa dobrze osączyć na sitku z syropu. 6 plastrów zmiksować na gładką pulpę, resztę ananasa zachować do wyłożenia na wierzch sernika ( w mojej puszce było dokładnie 10 plastrów ananasa ).

Żelatynę zalać wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder, pulpę z ananasa, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować wszystko razem do dokładnego połączenia. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić ( można np. w mikrofalówce ). Uważać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, powinna jednak pozostać płynna. 

Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej i natychmiast zmiksować do dokładnego połączenia. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą śmietankę.

Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia masy.

Po tym czasie na wierzchu sernika ułożyć odłożone plastry ananasa - można w całości, można ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 


Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę wylać na wierzch sernika, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Smacznego :)






6 komentarze:

  1. Nie robiłam jeszcze takiego. Aż mi się zachciało sernika na zimno :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja na wykorzystanie zapomnianej puszki ananasa, zamiast wyrzucić lub zostawić w szafce na dalsze lata . ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie będę musiała zrobić. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na lekki i orzeźwiający deser. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zachciało się takiego. Dawno nie robiłam sernków na zimno

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tym ananasem. Takiego jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates