Ostatnio życie obdarowało mnie sporą ilością moreli! :) Nie mogłam więc nie upiec choć jednego ciasta z tymi owocami. Na więcej zabrakło mi czasu...i po prostu moreli, bo sporo poszło na przetwory i najzwyczajniej w świecie bezpośrednio do naszych brzuszków :D Ale ciasto, które powstało, było naprawdę wyborne! Taki niby zwykły, a jednocześnie niezwykły ucieraniec. Na tę "niezwykłość" zdecydowanie wpłynął dodatek wiórków kokosowych i skórki z cytryny. Ciasto smakuje więc trochę kokosowo, trochę cytrynowo, a oba te smaki idealnie współgrają z aromatycznymi morelami. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość...i koniecznie musicie je upiec :) Bardzo polecam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 3 duże jajka
- 170 g cukru
- 200 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 120 g wiórków kokosowych
- skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600 g moreli
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( masło z cukrem należy ucierać przez minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować.
Dodać połowę przesianych składników oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Dodać połowę jogurtu i również wymieszać tylko do połączenia. Tak sam postąpić z drugą połową suchych składników oraz z drugą połową jogurtu.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki moreli, jedna obok drugiej, rozcięciem ku górze.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować ( wystarczy 1 szklanka cukru pudru i około 3 łyżki soku z cytryny lub wody ).
Smacznego :)
Dla mnie nowość. Nigdy takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do upieczenia :) Jest pyszne! :)
UsuńBrzmi smacznie. Kokos i morele to ciekawe połączenie smaków
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :) Polecam :)
UsuńMuszę spróbować je zrobić. Zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńZapowiada się na pyszne ciasto. Przyznam, że pierwszy raz widzę taki przepis
OdpowiedzUsuńTo wygląda niesamowicie! 🍑 To wspaniałe, że tak prosty ucieraniec nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi kokosa i cytryny. Morele dodają pewnie cudownej świeżości. Już czuję ten aromat! Dzięki za przepis, na pewno warto spróbować! 😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten miły komentarz :) I oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń