poniedziałek, 21 sierpnia 2023

Chałka z powidłami Mühlhäuser


Puszysta, rozpływająca się w ustach chałka, ale trochę nietypowa, bo przeplatana powidłami śliwkowymi :) Wykonanie jest bardzo proste, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka odnosicie inne wrażenie ;) Swoją chałkę zrobiłam w okrągłym kształcie, ale oczywiście można uformować ją w klasyczny podłużny kształt. Chałka wychodzi naprawdę sporej wielkości...ale znika tak szybko, że będziecie mieli ochotę za chwilę piec następną ;) Zwłaszcza, że jest przepyszna! Bardzo polecam :)

Wpis powstał przy współpracy z marką Mühlhäuser, producentem przetworów owocowych, w tym powideł śliwkowych. Powidła śliwkowe Mühlhäuser, to intensywny smak i doskonała konsystencja. To także prosty skład - jedynie śliwki, cukier i przyprawy. Nie zawierają konserwantów, glutenu, są w stu procentach produktem wegańskim. Powidła Mühlhäuser dostępne są w sklepach Lidl w dużych słoiczkach o gramaturze aż 450 g.


Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka, letniego
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • pół łyżeczki soli
Ponadto:
  • powidła śliwkowe Mühlhäuser 
  • jajko do posmarowania
  • opcjonalnie - mak do posypania chałki
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.


W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagnieść ( ciasto może się lekko kleić do rąk i do stolnicy ). Podzielić je na 4 równe części. Każdą część ciasta uformować w rulonik, następnie każdy rulonik rozwałkować na prostokąt o szerokości około 8-10 cm i posmarować powidłami - 2-3 łyżeczki, pozostawiając około pół centymetra marginesu z każdej strony. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na pół dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Zrolować w foremny wałeczek. Analogicznie postąpić z pozostałymi rulonikami ciasta. 

Wszystkie 4 wałeczki zapleść w okrągłą chałkę. Jak to zrobić pokazuję na filmie z rolki na moim profilu na Instagramie, TUTAJ LINK. Zapraszam :)

Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. 

Przed pieczeniem chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem ( jeśli używacie ). Piec w temperaturze 175°C przez około 30-35 minut, do ładnego wypieczenia. Upieczoną chałkę wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Pyszniutkie jedzenie. Na pewno przetestuje takie coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nigdy nie robiłam chałki. Musze wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates