środa, 29 listopada 2023

Babeczki czekoladowe z powidłami śliwowymi i kremem piernikowym

Pyszne czekoladowe babeczki, nadziane powidłami śliwkowymi i udekorowane kremem piernikowym :) Idealne na świąteczny stół :) Krem piernikowy jest wspaniały i bardzo prosty w wykonaniu, a nadaje się nie tylko do dekoracji babeczek, ponieważ świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych ciast, wystarczy tylko podwoić proporcje składników. U mnie te babeczki zniknęły w mgnieniu oka ;) Bardzo polecam!


Krem piernikowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Składniki na 12 sztuk babeczek:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego ( lub około 120 g białego )
  • 20 g kakao
  • 300 ml kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe do nadziania
Wykonanie:

Krem piernikowy:

Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

Wieczór wcześniej w garnuszku pogrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia ( zdjąć z palnika, gdy przy brzegach garnuszka pojawią się pierwsze bąbelki ). Gorącą śmietanką zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę i wymieszać do otrzymania gładkiej czekoladowej masy. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Masę przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jej powierzchni, a po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki.


Babeczki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło.

Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta ( można odrobinę więcej ), następnie kłaść po łyżeczce powideł śliwkowych. Przykryć pozostałym ciastem tak, aby sięgało do mniej więcej 3/4 wysokości papilotki.

Piec w 180°C przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu muffiny przełożyć na kratkę, wystudzić.


Dokończenie kremu i dekoracja babeczek:

W naczyniu umieścić schłodzony serek mascarpone oraz schłodzoną masę czekoladowo-piernikową ( która chłodziła się w lodówce przez minimum 12 godzin ). Ubić razem do otrzymania gęstego kremu ( ubijamy na średnich obrotach miksera ). Nie ubijać kremu zbyt długo, aby się nie zwarzył.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczki. Babeczki przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



8 komentarze:

  1. Pięknie wyszły. Nie robiłam jeszcze w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie. Oczami można je jeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super apetycznie. I chyba idealnie pasuje do aktualnej pory roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates