Pyszna babka z dodatkiem kawy, z miłym dla oka efektem marmurka :) Przez sporą zawartość mąki ziemniaczanej jest z rodzaju tych sypkich, nie jest więc bardzo wilgotna. Ale jednocześnie jest lekka i idealnie smakuje z kubkiem kawy, herbaty czy szklanką mleka :) Prosta i szybka w wykonaniu, będzie miłą osłodą jesiennego popołudnia. Polecam :)
Składniki:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 5 dużych jajek
- 200 g masła
- 165 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu do ciast, np. cytrynowego, pomarańczowego lub rumowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
- 40 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Kawę dokładnie rozpuścić w 2 łyżkach gorącej przegotowanej wody, wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wybrany aromat i wymieszać szpatułką. Do drugiej części dodać rozpuszczoną kawę i również wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.
Formę na babkę o średnicy 24 cm lub trochę mniejszą wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto kawowe, z grubsza wyrównać, następnie całość delikatnie przemieszać widelcem - po upieczeniu powstanie efekt marmurka ( mieszamy w jedną stronę ).
Piec w temperaturze 160°C prze około 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i studzić przez kilka minut w formie, następie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
Moja ulubiona. Lubię smak kawy w cistach
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie piekłam. Jesienno-zimową porą lubię pięć takie babki
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Takiej jeszcze nie piekłam
OdpowiedzUsuńCiasta z nutą kawy to moja słabość. Ta babka wygląda niesamowicie apetycznie. 😋
OdpowiedzUsuńTo także moja słabość :D Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńKocham babcine babki, ale Twoja marmurkowa wersja z kawą wygląda fenomenalnie! Trudno się nie oprzeć. :)
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję za ten przemiły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMoja ulubiona żadna inna jej nie pobije
OdpowiedzUsuńW moim top 3 też się znajduje :)
UsuńPięknie i pysznie się prezentuje. Marmurkowy efekt zawsze robi wrażenie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :) Prawda, efekt marmurka jest bardzo miły dla oka :)
UsuńLubię pomal.kaey w ciastach. Taka babka będzie rewelacyjna na święta
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić na święta. Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńWygląda PYSZNIE. Musze spróbować zrobić na święta!
OdpowiedzUsuń