sobota, 11 listopada 2023

Babka piaskowa z kawą

Pyszna babka z dodatkiem kawy, z miłym dla oka efektem marmurka :) Przez sporą zawartość mąki ziemniaczanej jest z rodzaju tych sypkich, nie jest więc bardzo wilgotna. Ale jednocześnie jest lekka i idealnie smakuje z kubkiem kawy, herbaty czy szklanką mleka :) Prosta i szybka w wykonaniu, będzie miłą osłodą jesiennego popołudnia. Polecam :)


Składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 5 dużych jajek
  • 200 g masła
  • 165 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu do ciast, np. cytrynowego, pomarańczowego lub rumowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody
Polewa czekoladowa:
  • 80 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
  • 40 g masła
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Kawę dokładnie rozpuścić w 2 łyżkach gorącej przegotowanej wody, wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wybrany aromat i wymieszać szpatułką. Do drugiej części dodać rozpuszczoną kawę i również wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.

Formę na babkę o średnicy 24 cm lub trochę mniejszą wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto kawowe, z grubsza wyrównać, następnie całość delikatnie przemieszać widelcem - po upieczeniu powstanie efekt marmurka ( mieszamy w jedną stronę ).

Piec w temperaturze 160°C prze około 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i studzić przez kilka minut w formie, następie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać. Masło roztopić w rondelku i dodać do niego posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej, gładkiej polewy. 

Gęstniejącą polewą polać wystudzoną babkę.


Smacznego :)


14 komentarze:

  1. Moja ulubiona. Lubię smak kawy w cistach

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie piekłam. Jesienno-zimową porą lubię pięć takie babki

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować. Takiej jeszcze nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z nutą kawy to moja słabość. Ta babka wygląda niesamowicie apetycznie. 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To także moja słabość :D Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Kocham babcine babki, ale Twoja marmurkowa wersja z kawą wygląda fenomenalnie! Trudno się nie oprzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najmocniej dziękuję za ten przemiły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Moja ulubiona żadna inna jej nie pobije

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i pysznie się prezentuje. Marmurkowy efekt zawsze robi wrażenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :) Prawda, efekt marmurka jest bardzo miły dla oka :)

      Usuń
  8. Lubię pomal.kaey w ciastach. Taka babka będzie rewelacyjna na święta

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę ją zrobić na święta. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda PYSZNIE. Musze spróbować zrobić na święta!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates