poniedziałek, 4 grudnia 2023

Piernik podwójnie przekładany


Pyszny piernik przekładany dwoma masami - masą jabłkową oraz masą z kaszy manny :) Samo ciasto piernikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w trakcie studzenia piernika przygotowujemy obie masy do przełożenia, które też są banalnie proste. Tak więc nie jest to wcale skomplikowany wypiek, nawet jeżeli na taki wygląda :) Bardzo polecam, bo smakuje naprawdę wybornie. Nie pomijajcie oczywiście polewy czekoladowej! Piernik i czekolada to przecież połączenie wręcz obowiązkowe :)


Składniki na ciasto piernikowe:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 165 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
  • 400 g prażonych jabłek ze słoika
  • pół opakowania galaretki pomarańczowe, cytrynowej lub brzoskwiniowej ( opakowanie na 500 ml wody )
Masa z kaszy manny:
  • 200 ml mleka
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g cukru
  • 80 g masła, w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
Wykonanie:

Ciasto piernikowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną  oraz sodę przesiać i wymieszać.

W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę i podgrzewać na niedużym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia  i połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać powidła śliwkowe, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie w 3 turach dodawać mąkę z sodą, mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją do masy. 

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Masa jabłkowa:

Jabłka przełożyć do garnuszka z grubszym dnem i podgrzać często mieszając. Kiedy jabłka zrobią się gorące, wsypać galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Jabłka odstawić do przestudzenia.


Masa z kaszy manny:

Mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wsypywać kaszę jednocześnie mieszając rózgą kuchenną. Masę dalej podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodawać wystudzoną kaszę, łyżka po łyżce, miksując do połączenia po każdym dodaniu.


Złożenie piernika:

Całkowicie wystudzony piernik przeciąć równo w poziomie na 3 części. Na pierwszy blat wyłożyć masę jabłkową i wyrównać.
UWAGA: Masa jabłkowa nie musi być tężejąca podczas wykładania na ciasto, moja była nawet lekko ciepła - jeśli jabłka są dość gęste, nic nie powinno wypłynąć kiedy położymy na nie kolejny blat piernika.

Jabłka przykryć środkową częścią ciasta i wyłożyć krem z kaszy manny, wyrównać. Na masę położyć górny blat piernika i lekko docisnąć. Piernik wstawić do lodówki na około 2 godziny.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać.

Masło roztopić w garnuszku. Dodać czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej ( gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić, postawić garnuszek z polewą na malutki płomień i mieszać do otrzymania jednolitej polewy ).

Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną polewą polać schłodzony piernik. Można udekorować orzechami i/lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, albo w lodówce, jeżeli takiego chłodnego miejsca nie mamy.


Smacznego :)


7 komentarze:

  1. Pięknie wygląda nigdy nie robiłam takiego. Mam chęć spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na święta. Ja dawno nie robiłam piernika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Takie pierniki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie dokonałam wypieku tego ciasta piernikowego. Rewelacja 👌. Poproszę o więcej np. Makowiec ale nie drożdżowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Bardzo się cieszę, że piernik smakuje :) Na blogu mam przepis na pyszny makowiec na biszkopcie, makowiec z jabłkami czy seromakowiec, wszystkie serdecznie polecam :)

      Usuń
  5. Prosty w przygotowaniu, a zarazem taki efektowny. ❤️

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates