Pyszny piernik przekładany dwoma masami - masą jabłkową oraz masą z kaszy manny :) Samo ciasto piernikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a w trakcie studzenia piernika przygotowujemy obie masy do przełożenia, które też są banalnie proste. Tak więc nie jest to wcale skomplikowany wypiek, nawet jeżeli na taki wygląda :) Bardzo polecam, bo smakuje naprawdę wybornie. Nie pomijajcie oczywiście polewy czekoladowej! Piernik i czekolada to przecież połączenie wręcz obowiązkowe :)
Składniki na ciasto piernikowe:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 120 g masła
- 3 jajka, białka i żółtka osobno
- 165 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 250 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
- 400 g prażonych jabłek ze słoika
- pół opakowania galaretki pomarańczowe, cytrynowej lub brzoskwiniowej ( opakowanie na 500 ml wody )
Masa z kaszy manny:
- 200 ml mleka
- 40 g kaszy manny
- 40 g cukru
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Wykonanie:
Ciasto piernikowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać.
W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę i podgrzewać na niedużym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać powidła śliwkowe, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie w 3 turach dodawać mąkę z sodą, mieszając rózgą kuchenną po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją do masy.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masa jabłkowa:
Jabłka przełożyć do garnuszka z grubszym dnem i podgrzać często mieszając. Kiedy jabłka zrobią się gorące, wsypać galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Jabłka odstawić do przestudzenia.
Masa z kaszy manny:
Mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wsypywać kaszę jednocześnie mieszając rózgą kuchenną. Masę dalej podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodawać wystudzoną kaszę, łyżka po łyżce, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
Złożenie piernika:
Całkowicie wystudzony piernik przeciąć równo w poziomie na 3 części. Na pierwszy blat wyłożyć masę jabłkową i wyrównać.
UWAGA: Masa jabłkowa nie musi być tężejąca podczas wykładania na ciasto, moja była nawet lekko ciepła - jeśli jabłka są dość gęste, nic nie powinno wypłynąć kiedy położymy na nie kolejny blat piernika.
Jabłka przykryć środkową częścią ciasta i wyłożyć krem z kaszy manny, wyrównać. Na masę położyć górny blat piernika i lekko docisnąć. Piernik wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekać.
Masło roztopić w garnuszku. Dodać czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej ( gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić, postawić garnuszek z polewą na malutki płomień i mieszać do otrzymania jednolitej polewy ).
Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną polewą polać schłodzony piernik. Można udekorować orzechami i/lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, albo w lodówce, jeżeli takiego chłodnego miejsca nie mamy.
Smacznego :)
Pięknie wygląda nigdy nie robiłam takiego. Mam chęć spróbować
OdpowiedzUsuńIdealny na święta. Ja dawno nie robiłam piernika
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Takie pierniki są najlepsze
OdpowiedzUsuńWlasnie dokonałam wypieku tego ciasta piernikowego. Rewelacja 👌. Poproszę o więcej np. Makowiec ale nie drożdżowy.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Bardzo się cieszę, że piernik smakuje :) Na blogu mam przepis na pyszny makowiec na biszkopcie, makowiec z jabłkami czy seromakowiec, wszystkie serdecznie polecam :)
UsuńProsty w przygotowaniu, a zarazem taki efektowny. ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń