sobota, 6 stycznia 2024

Gofry - najprostszy przepis


Najprostszy na świecie przepis na gofry - ciasto przygotujecie w zasadzie podczas nagrzewania się gofrownicy ;) Zalecam tylko użycie składników w temperaturze pokojowej. Gofry wychodzą lekkie i chrupiące ( choć jak wiadomo, na taki efekt wpływa też dobrej jakości gofrownica ), a podane z ulubionymi dodatkami, to jak dla mnie deser wprost IDEALNY! Ja do swoich gofrów nigdy nie dodaję dużo cukru, bo od tego są właśnie dodatki, ale jeżeli lubicie słodkie gofry, to oczywiście dodajcie go więcej. Bardzo polecam :)

Składniki na około 12 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej, u mnie mąka tortowa
  • 2 duże jajka
  • 480 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:

Gofrownicę nagrzać do odpowiedniej temperatury.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, mleko, ekstrakt waniliowy oraz roztopione i z lekka przestudzone masło.

Do suchych składników wlać wymieszane składniki mokre i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia ( nie mieszać zbyt długo, w cieście mogą nawet pozostać grudki ).

Ciasto nabierać łyżką wazową i piec w gofrownicy na złoty kolor. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej przekładać je na kratkę do studzenia wypieków.

Gofry podawać jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.


Smacznego :)

1 komentarze:

  1. Nie pamiętam kiedy je ostatnio robiłam. Naszła mnie ochota na takiego gofra

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates