Bułeczki z truskawkami, to kolejne pyszne drożdżówki z owocami na moim blogu :) Są obłędnie puszyste, mięciutkie i po prostu uzależniające! Obficie posypane waniliową kruszonką nie mają sobie równych :) Koniecznie zróbcie je póki trwa jeszcze sezon na truskawki!
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 100 g cukru
- 250 ml mleka, letniego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g truskawek, pokrojonych w kostkę
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto może się kleić, ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę:
Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeżeli kruszonka wyjdzie zbyt sucha, dodać odrobinę roztopionego masła lub nawet oleju i ponownie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 66 g każdy i formować zgrabne kulki. Odkładać je na blat/stolnicę oprószony mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
W międzyczasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Każdą kulkę ciasta lekko rozpłaszczać i kłaść około 1 pełną łyżkę farszu. Dokładnie zlepiać ciasto nad nadzieniem formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu, można też delikatnie spłaszczyć je dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Oj dawno takich nie jadłam. Domowe najlepsze.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, nigdy nie piekłam takich.
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam żeby upiec 😊
UsuńPycha. Chętnie bym spróbowała.
UsuńChętnie bym spróbowała. Bułki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
UsuńDomowe bułki z owocami są nie do porównania. Twoje wyszły piekne.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz 😊 Tak, domowe bułeczki najlepsze! 😍
Usuń