Przepyszny sernik na zimno z puszystym i rozpływającym się w ustach musem porzeczkowym :) Choć nie przepadam za czarną porzeczką jedzoną prosto z krzaczka, to bardzo lubię wszelkie przetwory porzeczkowe, a ten mus jest po prostu sztosem! :D Intensywny w smaku, kwaskowy, idealnie komponuje się z delikatną masą serową. Spróbujcie, a nie pożałujecie i tak samo jak ja stwierdzicie, że to deser z wyższej półki. Ten sernik to HIT! :) Bardzo polecam.
Spód:
- 150 g ciastek zbożowych lub maślanych
- 75 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10 g żelatyny + 50 ml zimnego mleka lub wody
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Mus z czarnej porzeczki:
- 450 g czarnej porzeczki
- 130 g cukru, lub więcej, do smaku
- 8 g żelatyny + 40 ml wody
- 200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie - opakowanie "śmietan-fixu" - w przypadku użycia śmietanki 30%
Wykonanie:
Spód:
Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa:
Twaróg na masę serową powinien być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać mlekiem lub wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i włożyć do lodówki.
W naczyniu umieścić twaróg, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i miksować przez około 1-2 minuty ( w celu lekkiego napowietrzenia masy ).
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej. Żelatynę lekko przestudzić, następnie dodać do niej łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Ponownie dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i tak zahartowaną żelatynę wlewać do masy serowej cały czas miksując ( należy miksować dokładnie i upewnić się, że żelatyna równomiernie rozprowadziła się w całej masie serowej ). Do masy serowej w dwóch turach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu delikatnie ale dokładnie mieszając rózgą kuchenną. Gotową masę serową przelać na schłodzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Mus z czarnej porzeczki:
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Czarną porzeczkę umieścić wraz z cukrem w garnuszku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i pogotować przez kilka minut, do lekkiego rozpadnięcia się porzeczki. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się skórek i pesteczek. W tym momencie skosztować puree i jeżeli będzie zbyt kwaśne, dodać jeszcze trochę cukru i wymieszać do jego dokładnego rozpuszczenia.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej i dodać do ciepłego puree z porzeczki, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia, ale pilnować, by puree nie zaczęło tężeć.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do wystudzonego puree w dwóch turach, delikatnie ale dokładnie mieszając rózgą kuchenną. Mus przelać na stężały sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik uwolnić z obręczy tortownicy. Dodatkową śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno ( w przypadku śmietanki o zawartości tłuszczu 30% dodatkowo użyć "śmietan-fixu ), przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na serniku rozetki. Podawać.
Smacznego :)
Twoje przepisy zawsze są trafione, a ten sernik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiły komentarz 😊 Sernik rzeczywiście prezentuje się zacnie, ale przede wszystkim smakuje rewelacyjnie! Polecam 😊
UsuńCiasto jest przepyszne!!! Bardzo polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz! Cieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńPycha. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę 😊
UsuńWygląda niesamowicie! Zawsze szukam nowych przepisów na sernik, a ten z musem porzeczkowym wygląda na prawdziwy rarytas. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tak, ten sernik naprawdę wyszedł pysznie i szczerze go polecam 😊 Ja też lubię odkrywać nowe smaki. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńIdealny. Nie jadłam takiego nigdy.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 W takim razie zachęcam bardzo do wypróbowania przepisu 😍
UsuńWygląda pięknie. Na pewno jest smaczny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno, a ten sernik wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ten mus porzeczkowy. :)
OdpowiedzUsuń