środa, 31 lipca 2024

Babka z malinami i białą czekoladą


U mnie sezon na maliny w pełni ( mam własne ), co ogromnie mnie cieszy, bo uwielbiam te owoce i kocham wszelkie ciasta i desery z ich wykorzystaniem :) Dzisiaj mam dla Was przepyszną babkę właśnie z malinami oraz z dodatkiem białej czekolady! Ta babka jest tak dobra, że ciężko się od niej oderwać; nie chcę nawet się przyznawać ile sama zjadłam kawałków...;) Mega puszysta, wilgotna, po prostu rozpływająca się w ustach! A z malinami i białą czekoladą, która podczas pieczenia smakowicie się karmelizuje, nie ma sobie równych. Bardzo polecam! :)


Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki )
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
  • 450 g malin + 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g białej czekolady ( lub więcej, tak do 200 g ), posiekanej
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu.

Dodawać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym w 3-4 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać ją do ciasta.

Wsypać maliny wymieszane z mąką oraz posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Babkę piec w temperaturze 170°C przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę studzić przez około 10-15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)




6 komentarze:

  1. Wspaniały przepis :) Babka to jeden z moich ulubionych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohhh maliny i biała czekolada to cudowne połączenie. Dziękuję za ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow cudowna Ci wyszła. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna babka. Na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna. Uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka najlepsza jaką jadłam. Jutro powtórka pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates