U mnie sezon na maliny w pełni ( mam własne ), co ogromnie mnie cieszy, bo uwielbiam te owoce i kocham wszelkie ciasta i desery z ich wykorzystaniem :) Dzisiaj mam dla Was przepyszną babkę właśnie z malinami oraz z dodatkiem białej czekolady! Ta babka jest tak dobra, że ciężko się od niej oderwać; nie chcę nawet się przyznawać ile sama zjadłam kawałków...;) Mega puszysta, wilgotna, po prostu rozpływająca się w ustach! A z malinami i białą czekoladą, która podczas pieczenia smakowicie się karmelizuje, nie ma sobie równych. Bardzo polecam! :)
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki )
- 200 g masła
- 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
- 220 g cukru ( 1 szklanka )
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
- 450 g malin + 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g białej czekolady ( lub więcej, tak do 200 g ), posiekanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu.
Dodawać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym w 3-4 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Wsypać maliny wymieszane z mąką oraz posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
Formę na babkę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Babkę piec w temperaturze 170°C przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę studzić przez około 10-15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)
Wspaniały przepis :) Babka to jeden z moich ulubionych wypieków.
OdpowiedzUsuńOhhh maliny i biała czekolada to cudowne połączenie. Dziękuję za ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńWow cudowna Ci wyszła. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńCudowna babka. Na pewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńIdealna. Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńBabka najlepsza jaką jadłam. Jutro powtórka pieczenia.
OdpowiedzUsuń