Przepyszny sernik z morelami i maślaną chrupiącą kruszonką. Jest cudownie kremowy, wysoki w sam raz, słodki w punkt. Po prostu sernikowy ideał! :) Morele dodają mu charakteru i są taką przysłowiową kropką nad i, choć tak naprawdę można tu wykorzystać praktycznie każde owoce lata. Do masy serowej dodałam ekstraktu amaretto, nie jest on niezbędny, ale polecam nie pomijać, bo wspaniale podkręca smak i świetnie współgra z morelami ( zamiast ekstraktu amaretto można użyć ekstraktu lub aromatu migdałowego ). Jestem przekonana, że zakochacie się w tym serniku tak samo jak ja :)
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g masła
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 170 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 3 duże jajka
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu amaretto lub ekstraktu migdałowego, lub kilka kropel aromatu migdałowego
Ponadto:
- około 450 g moreli ( waga z pestkami )
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną część wysypać na spód przygotowanej formy, wyrównać i lekko uklepać ( drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w naczyniu i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia ( nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej ). Masę przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ).
Morele umyć, osuszyć i każdą przepołowić usuwając pestki. Połówki moreli ułożyć na masie serowej skórką do góry ( jeśli posiadacie duże morele, polecam każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół ). Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i wysypać równomiernie na wierzch sernika.
Sernik piec w temperaturze 170-175°C przez 50-60 minut do zrumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 10-15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem. W czasie upałów sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Przepysznie się prezentuje. Morele i sernik to świetna kombinacja. ❤️
OdpowiedzUsuńZgadza się 😊 Bardzo polecam ten serniczek! Pozdrawiam cieplutko 😊
UsuńCiekawe połączenie z amaretto, muszę spróbować! :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Dla mnie ten sernik to 10/10 😊
UsuńPysznie się prezentuje. Takiego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWięc spróbuj koniecznie! Dziękuję za miły komentarz 😊
UsuńCoś pysznego. Myślę że każdy polubi ten sernik.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę 😊
UsuńZawsze chętnie przyjmuje wariacje na temat sernika. Przetestuję Twój przepis z nieskrywaną przyjemnością!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło! Czekam na opinię jak smakował 😊
UsuńChętnie spróbuję. Pozwolę sobie skorzystać z przepisu.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo! Po to je tu publikuję 😊 Mam nadzieję, że sernik będzie smakował, pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńNie robiłam jeszcze ciast z morelami. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😊 Morele sprawdzają się niemal we wszystkich wypiekach, a ten sernik jest rewelacyjny 😍
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję! Chętnie zajrzę do Ciebie 😊 Pozdrawiam!
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńTen sernik na pewno jest pyszny.
To trzeba spróbować. Sernik na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! 😍 Nigdy nie dodawałam amaretto do sernika, ale teraz zdecydowanie spróbuję.
OdpowiedzUsuń